O situaci v Polsku by se mělo debatovat bez emocí, shodli se Tusk a Duda

Jako Polák s Polákem si promluvili předseda Evropské rady a někdejší polský premiér Donald Tusk a polský prezident Andrzej Duda, který se dnes vydal do Bruselu. Se šéfem Evropské rady mluvil Duda o řešení migrační krize v Evropě nebo o projektu plynovodu Nord Stream 2, vedoucím mimo ukrajinské a polské území po dně Baltského moře. V Bruselu ale také polský prezident vysvětloval nedávné kroky nové vlády strany Právo a spravedlnost (PiS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda (vlevo) a předseda Evropské rady Donald Tusk na tiskové konferenci po setkání v Bruselu

Polský prezident Andrzej Duda (vlevo) a předseda Evropské rady Donald Tusk na tiskové konferenci po setkání v Bruselu | Zdroj: Reuters

Evropská komise totiž minulý týden nastartovala proceduru sledování stavu právního státu v Polsku, a to hlavně kvůli změnám ve fungování ústavního soudu.

Spíše než Donalda Tuska ale musel Andrzej Duda přesvědčovat novináře, že Polsko se nevzdaluje hodnotám Evropské unie a že demokracie v jeho zemi není ohrožena.

„Ujišťuji vás, že v Polsku se neděje nic mimořádného. Jako v každé zemi, kde se po volbách změnila vláda, máme rozepře. Často velmi ostré, ale jsou to politické spory,“ řekl Duda, podle něhož spory uvnitř Polska členství jeho země v EU nijak nepodkopávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Polsku by se mělo debatovat bez emocí, shodli se předseda Evropské rady Donald Tusk a polský prezident Andrzej Duda. Více Pavel Novák a politolog Josef Mlejnek

Duda vyzval politiky v Evropě, aby ubrali na emocích v debatě o situaci v Polsku, a žádal, aby se přešlo ke klidné výměně názorů. Někteří politici v různých zemích podle něj hodnotili situaci bez znalosti faktů a pak i oni šíří o Polsku nepravdivý obraz.

Předseda Evropské rady Donald Tusk se snažil polského prezidenta ujistit o tom, že zvláštní mechanismus, který EK použila vůbec poprvé u nějakého členského státu, není namířen proti Polsku jako zemi.

„Polsko nemá v Evropské unii a v Bruselu nepřátele. Přál bych si, aby to moje vlast pochopila a nedostala se do situace, kdy se na ni snáší kritika. Vím, že Evropská komise jedná v dobré víře a jejím záměrem je vysvětlit problém, a ne nějakým způsobem stigmatizovat nebo pokořit Polsko,“ uvedl Tusk.

„Dokážu si ale představit, že se dalo toho účelu dosáhnout jinými prostředky. Nemuselo to být nezbytně zahájením procedury sledování stavu právního státu,“ dodal předseda Evropské rady.

Varšava odvolala velvyslance při EU

Evropská komise bude sledovat stav právního státu v Polsku do poloviny března a pak zhodnotí, jestli bude pokračovat další fáze monitoringu, což by mohlo vést až k pozastavení práv Polska hlasovat v Radě EU, pokud se zjistilo, že stát porušuje základní hodnoty unie.

Zlotý ztrácí kvůli snížení ratingu na hodnotě, vláda za tím vidí zahraniční útok

Číst článek

Zítra se bude o situaci v Polsku diskutovat na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, kde před poslanci stane polská premiérka Beata Szydlová, takže lze očekávat „grilování“ a emotivní reakce poslanců.

Změny v Polsku po převzetí vlády Právem a spravedlností jsou navíc opravdu velké. Dokresluje to i fakt, že po příjezdu Andrzeje Dudy do Bruselu se polská vláda rozhodla odvolat velvyslance při EU Marka Prawdu.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme