Turecko je podle Merkelové klíčovou zemí pro řešení uprchlické krize

V Berlíně se poprvé v historii konaly německo-turecké vládní konzultace. Hlavním tématem byla uprchlická krize, se kterou se vyrovnávají obě země. Turecko přijalo v posledních čtyřech letech 2,5 milionu syrských uprchlíků, Německo loni přes jeden milion a chce letos počty uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy, citelně snižovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Ahmet Davutoglu jednal v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Turecký premiér Ahmet Davutoglu jednal v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | Zdroj: ČTK

Jak německá kancléřka Angela Merkelová, tak turecký premiér Ahmet Davutoglu vyjádřili odhodlání při řešení uprchlické krize spolupracovat. Jedna z otázek, kterou zřejmě zbývá vyjasnit, jsou finance.

Na nedávném společném summitu se EU a Turecko dohodly, že Evropa dá Ankaře 3 miliardy eur na zlepšení podmínek uprchlíků v Turecku. A Ankara se zavázala k lepší ochraně hranic směrem do Řecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání německé kancléřky a tureckého premiéra sledoval v Berlíně zpravodaj ČRo Pavel Polák

Uprchlická krize je v německé společnosti mnohem ožehavějším problémem než v Turecku. Ahmet Davutoglu se před odjezdem do Berlína nechal slyšet, že slíbené 3 miliardy jsou málo. Ankara by potřebovala více peněz

A na druhé straně by si Německo přálo, aby Turecko hranici s Řeckem bránilo důkladněji a více potíralo převaděčské gangy.

Zatímco Merkelová jednala s Davutogluem, před kancléřstvím se shromáždilo na 250 Kurdů, kteří demonstrovali proti turecké politice vůči kurdské menšině.

Na téma lidských práv prý Merkelová sice krátce převedla řeč, ale v době uprchlické krize jde zřejmě o téma spíše okrajové.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme