Wałęsa se prý bude nařčení ze spolupráce s komunistickou policií bránit soudně

Polský exprezident Lech Wałęsa odmítá obvinění, že za minulého režimu spolupracoval s tajnou policí. A hodlá se proti němu prý bránit i u soudu. Dvaasedmdesátiletý držitel Nobelovy ceny to vzkázal ze své venezuelské cesty. Polský Institut národní paměti (IPN) tvrdí, že Wałęsa v 70. letech jako odborový předák informoval polskou státní bezpečnost a bral za to peníze. Nasvědčují tomu prý nově nalezené dokumenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý polský prezident Lech Wałesa vzkázal z Venezuely, že se nařčení z údajné spolupráce s komunistickou policií bude bránit soudně

Bývalý polský prezident Lech Wałesa vzkázal z Venezuely, že se nařčení z údajné spolupráce s komunistickou policií bude bránit soudně | Zdroj: ČTK

Polský exprezident už se jednou podobným nařčením bránil a tehdy mu dal soud za pravdu. Teď je odhodlaný postupovat obdobně.

„Nemohou být materiály, které by byly ode mne. Kdyby byly, nebylo by třeba vyrábět padělky. U soudu to dokážu,“ citovala Wałęsu polská agentura PAP.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajné spolupráci Lecha Wałęsy s komunistickou policií mluvil zpravodaj ČRo Vít Pohanka. Komentář přidala bývalá disidentka Petruška Šustrová

V podobném duchu pak Wałęsa reagoval i na svém blogu. Odmítl, že by s tajnou policií spolupracoval. Dopustil se sice prý chyby, ale jaké, to neuvedl.

Exprezidentovo provinění údajně prokazují dokumenty objevené v sídle posledního komunistického ministra vnitra Czeslawa Kisczczaka, který zemřel loni v listopadu.

Ve složkách je prý mimo jiné ručně podepsaná dohoda o spolupráci s tajnou policí nebo stvrzenky o tom, že Bolek – což bylo Wałęsovo krycí jméno – za své služby převzal peníze.

Podle šéfa Institutu národní paměti Lukáše Kamiňského jsou dokumenty autentické, připustil však, že nemusí být ještě stoprocentním důkazem spolupráce.

„Autentický dokument nemusí nutně obsahovat pravdivé informace, ty se musí uvěřit,“ řekl Kamiňski v televizi TVN24.

Pohled na případ rozděluje polskou společnost a platí to i pro politickou scénu. Zejména konzervativci jsou přesvědčení, že je tvrzení pravdivé.

„Už před léty přece vyšla knížka historiků IPN, která spolupráci Wałęsy s komunistickou tajnou policií prokazovala,“ poznamenal například současný polský prezident Andrzej Duda.

„Mediální festival posledních dnů chápu jako součást politického scénáře, a ne odkrývání historické pravdy,“ dal zaznít skeptickému názoru druhé části národa šéf opoziční strany Občanská platforma Grzegorz Schetyna.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme