Ruský prokurátor žádá pro Savčenkovou 23 let vězení. Ukrajinská pilotka obvinění odmítá

Soud s Naděždou Savčenkovou se v jihoruském Doněcku blíží ke konci. Rozsudek by měl padnout do dvou týdnů. Ruský prokurátor požaduje pro ukrajinskou pilotku 23 let vězení. Savčenková čelí obvinění z podílu na smrti dvou ruských novinářů v Donbasu. Vinu od počátku popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naďa Savčenková na archivním snímku z 10. 2. 2015 u moskevského soudu

Naďa Savčenková na archivním snímku z 10. 2. 2015 u moskevského soudu | Zdroj: Reuters

Přitěžující okolností je podle ruského prokurátora aktivní účast Naděždy Savčenkové při koordinaci útoku na kontrolní stanoviště domobrany takzvané Luhanské lidové republiky.

Obviněnou k tomu vedla nenávist k obyvatelům Luhanské oblasti a občanům Ruské federace, uvedl prokurátor.

Na druhé straně polehčující okolností je podle prokurátora fakt, že se obviněná podobného činu dopustila poprvé. Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková veškerá obvinění odmítá a soud označila za politický proces.

„Co obhajoba udělat mohla, to už udělala. Ukázala celému světu kromě Ruska, které je hluché, slepé a němé, její skálopevné alibi,“ řekla před časem v rozhovoru pro Český rozhlas sestra pilotky Věra Savčenková.

Vyměněna Savčenkové za ruské vojáky

Média spekulují, že po vyhlášení rozsudku bude důstojnice vyměněna za ruské vojáky zatčené na Ukrajině během vojenských operací v Donbasu. Dnes o tom mluvil také advokát Savčenkové Ilja Novikov. Ukrajinci podle něj zajali nejméně třicet Rusů, o které má Moskva zájem. Advokát proto předpokládá, že dojde k výměně.

„Nám je úplně jedno, jaký rozsudek bude. Všichni - my, soudce i prokurátor - chápeme, že chvíle, kdy se Naděžda ocitne na svobodě, nijak nezávisí na tom, co bude napsáno v rozsudku,“ konstatoval Novikov.

Ukrajinskou důstojnici podpořila minulý týden i část obyvatel Moskvy. Při smutečním pochodu za opozičního politika a bývalého vicepremiéra Borise Němcova nesli lidé v čele průvodu transparent za svobodu Naděždy Savčenkové a dalších politických vězňů.

Provolávali také hesla jako „Rusko bez Putina“. Na twitteru se její zastánci sdružují pod označením #FreeSavchenko.

Ukrajinská pilotka je obžalována z vraždy dvou ruských novinářů, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic.

V létě 2014 v Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Savčenková tvrdí, že ji separatisté zajali ještě před útokem, při němž novináři zahynuli, a že byla poté zavlečena do Ruska.

Savčenková na protest proti postupu ruské justice držela opakovaně hladovku, zatím poslední vyhlásila v polovině loňského prosince. Podle advokáta Novikova ji stále drží a pije jen vodu. Po vynesení rozsudku prý přestane i pít.

Její věznění vyvolalo silné mezinárodní protesty, řetězovou hladovku za její propuštění například držela skupina poslanců Evropského parlamentu. S iniciativou tehdy přišla česká europoslankyně Michaela Šojdrová.

Nadija Savčenková | Foto: Reuters

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme