Polský Ústavní soud označil zákon regulující jeho činnost za neústavní

Polský Ústavní soud dnes vyostřil spor s vládou. Předseda tribunálu Andrzej Rzepliński odmítl zákon, kterým se strana Právo a spravedlnost (PiS) od loňského prosince snaží změnit složení fungování Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda polského Ústavního soudu Andrzej Rzepliński

Předseda polského Ústavního soudu Andrzej Rzepliński | Zdroj: ČTK

„Zákon z 22. prosince 2015 odporuje článku 7, 122 a 119 Ústavy Polské republiky,“ oznámil Andrzej Rzepliński.

Ústavní soud tak odmítl snahu vlády premiérky Beaty Szydlové dosadit do ÚS několik vlastních soudců. To měl umožnit zmiňovaný zákon z loňského prosince, který je ale podle Ústavního soudu ve všech hlavních bodech neústavní, tedy neplatný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Varšavě se vyostřil spor mezi vládou a Ústavním soudem. Mluvil o tom tamní zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Vláda už ale předem avizovala, že verdikt ústavních soudců neuzná, nezveřejní ho v úředním věstníku, a tudíž nebude platný.

Fakticky to znamená, že v zemi pokračuje patová situace - polský Ústavní soud rozhoduje, ale vláda jeho rozhodnutí ignoruje.

Podle nového zákona z dílny PiS měl Ústavní soud rozhodovat za účasti nejméně 13 z celkem 15 soudců, a to dvoutřetinovou většinou, zatímco až dosud stačilo devět soudců a prostá většina. To by podle kritiků vedlo k faktické paralýze ÚS. (Zdroj: ČTK)

Podle odpůrců vládní strany Právo a spravedlnost, ať už doma, nebo v zahraničí, je v Polsku ohroženo fungování demokratických institucí, což dokládá právě i spor mezi vládou a Ústavním soudem. Situací v Polsku se v poslední době opakovaně zabývala i Evropská komise a pozítří se jí bude zabývat také Rada Evropy.

Před Ústavním soudem dnes demonstrovalo podle odhadu asi 150 skalních stoupenců polské opozice. Šlo už o jejich několikátý protest proti vládě. Dosavadní protesty ale zatím nic nezměnily a nic nenasvědčuje tomu, že by na patové situaci v zemi něco změnit mohly.

Stoupenci polské opozice dnešní verdikt Ústavního soudu přivítali | Foto: ČTK/AP

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme