Kroky polské vlády oslabují demokracii, říkají ústavní experti Rady Evropy

Ústavní experti Rady Evropy z takzvané Benátské komise varovali, že kroky nové polské konzervativní vlády vůči tamnímu ústavnímu soudu „oslabují demokracii, respektování lidských práv a právní stát“. Uvádí se to v komuniké komise z dnešního zasedání, jehož se zúčastnili i zástupci polské vlády. Z prvních reakcí se zdá, že závěr k řešení ústavní krize v Polsku nijak nepřispěl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydlová (archivní foto)

Polská premiérka Beata Szydlová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Komise kritizovala jako neústavní volbu nových členů ústavního soudu v předchozím i nynějším parlamentu.

Novela zákona o ústavním soudu, kterou loni v prosinci prosadila v parlamentu konzervativní strana Právo a spravedlnosti (PiS), může podle komise učinit ústavní soud neefektivní. A odmítání vlády PiS zveřejnit nálezy ústavního soudu může podle komise krizi jen prohloubit.

„Benátská komise zopakovala argumenty pouze jedné ze stran. To je věc, která mě velice znepokojuje,“ reagoval náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański.

Kontroverzní novelu zákona o ústavním soudu prosadila strana PiS krátce po svém vítězství v loňských volbách, v nichž si zajistila většinu v parlamentu. Polský ústavní soud ve středu označil nová pravidla regulující jeho činnost za neústavní. Polská premiérka Beata Szydlová však už předem avizovala, že nález nebude považovat za legitimní a nezveřejní jej v úředním věstníku – tudíž bude neplatný. Fakticky to znamená, že polský ústavní soud rozhoduje, ale vláda jeho rozhodnutí ignoruje.

Podle něj mohla komise pro vyřešení sporu udělat víc, i když některé formulace oproti pracovní verzi své zprávy zmírnila.

„Obávám se, že názor (komise) posílí přesvědčení opozice, že záležitosti lze vyřizovat za pomoci evropských institucí. Dal bych přednost tomu, kdyby ve zprávě byla vyjádřena ochota ke kompromisu,“ dodal.

PiS je podle polských médií odhodlána ve sporu o ústavní soud neustoupit ani o píď, přestože se Benátská komise chopila vypracování zprávy o situaci v Polsku na žádost vlády, respektive ministerstva zahraničí.

Vládní představitelé již dříve uvedli, že názor komise je nezávazný a že je na vládě, nakolik se bude radami z Benátek řídit. Opozice naopak argumentuje tím, že doporučení komise dosud ignorovalo jen Rusko.

Český ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes v reakci na sdělení Benátské komise uvedl, že je „do značné míry zneklidněn tím, co se v Polsku v těchto věcech děje“. „Nepovažuji to za správné,“ poznamenal s tím, že by Varšavě doporučil, aby názory Benátské komise respektovala.

Podle polských médií se očekává, že po Velikonocích se bude situací v Polsku znovu zabývat Evropská komise.

Polský ústavní soud | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme