Belgická policie při zásahu na bruselském předměstí zadržela radikála Abdeslama

Belgická policie zadržela islámského extremistu Salaha Abdeslama, hledaného po loňských atentátech v Paříži. Potvrdila to státní prokuratura. Při zásahu policie na bruselském předměstí Molenbeek došlo k přestřelce, při níž utrpěli zranění dva muži. Podle informací policie Abdeslama střelila do nohy. Před devátou večer byl policejní zásah oficiálně ukončen, ohlásila belgická televize RTBF.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie zasahuje v bruselské čtvrti Molenbeek

Belgická policie zasahuje v bruselské čtvrti Molenbeek | Zdroj: Reuters

Abdeslamovovo zadržení potvrdil na Twitteru belgický ministr pro azylovou politiku a migraci Theo Francken. Do příspěvku jednoduše napsal „máme ho“. Zadržení dosvědčila také místní prokuratura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgická policie dopadla nejhledanějšího muže Evropy: Salaha Abdeslama, který se prý přímo podílel na listopadových teroristických útocích v Paříži. Podrobnosti řekl zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Francouzský prezident Francois Hollande už předtím podle agentury AP potvrdil, že policejní akce ve čtvrti Molenbeek souvisela s pařížskými útoky z loňského listopadu. Belgický premiér Charles Michel na tiskové konferenci prohlásil, že policie při zásahu zadržela tři podezřelé. Zatčení teroristy Salaha Abdeslama je vítězstvím boje proti terorismu, řekl Michel.

Hollande prohlásil, že chce Francie Abdeslama postavit před svůj soud. Belgický ministr spravedlnosti Koen Geens již potvrdil, že Belgie vydá dopadeného teroristu Salaha Abdeslama do Francie.

Na tiskové konferenci Francois Holland nicméně oznámil, že Francii a Belgii hrozí i po zatčení Salaha Abdeslama vysoké riziko teroristických útoků.

Salah Abdeslam je považován za jediného přímého účastníka loňských listopadových pařížských atentátů | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Dnešní zprávy přichází po té, co vyšetřovatelé objevili v Bruselu stopy po Salahu Abdeslamovi. Jeho otisky prstů a DNA byly v bytě, kde v úterý policie provedla protiteroristickou razii. V bytě byla nalezena také vlajka takzvaného Islámského státu, který se k útokům v Paříži přihlásil.

„Je to paradoxní, ale policie Abdeslama nevystopovala. Objevila ho náhodou. Salah Abdeslam byl skutečně dobře ukryt,“ řekl k jeho zatčení protiteroristický expert Claude Moniquet.

Starostka Molenbeeku Francoise Schepmansová připustila, že Abdeslam měl v této čtvrti a v Bruselu spoustu kompliců. Hlavně proto policie o místě jeho pobytu neměla tušení.

Policie našla v bruselském bytě stopy hledaného teroristy Abdeslama

Číst článek

Šestadvacetiletý Salam Abdeslam sehrál klíčovou roli při teroristických útocích ve francouzském hlavním městě. Na útocích se podílel také jeho bratr Brahim, který byl sebevražedným atentátníkem.

Abdeslam strávil většinu života v Bruselu. Hned po útocích tam odjel s dalšími dvěma muži autem. Při cestě je zastavila bezpečnostní kontrola u francouzských hranic. V tu chvíli však Abdeslama vyšetřovatelé s útoky ještě nespojovali, a tak muže pustili dál. Celostátní pátrání po něm policie vyhlásila 14. listopadu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme