Savčenková dostala v Rusku 22 let. Porošenko navrhl její výměnu

Ruský soud poslal zajatou ukrajinskou letkyni Naděždu Savčenkovou na 22 let do vězení. Podle rozsudku je odpovědná za smrt dvou ruských žurnalistů na kontrolním stanovišti u Luhansku v Donbasu v létě 2014. Rozhodnutí o její případné výměně může učinit pouze prezident Vladimir Putin, oznámil jeho mluvčí Dmitrij Pěskov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková u soudu v ruském Doněcku

Nadija Savčenková u soudu v ruském Doněcku | Zdroj: ČTK

Podle soudu se Savčenková podílela na spiknutí, v jehož důsledku zemřeli dva ruští novináři během ostřelování kontrolního stanoviště separatistů na východě Ukrajiny.

Ruský vyšetřovací výbor oznámil, že důkazy pro její vinu nepocházejí jen z ruských zdrojů, ale i ze satelitních záběrů, které Rusku dodala americká strana.

Soud neuznal ani jeden z hlavních argumentů obhajoby, nevzal v úvahu důkazy, že se Savčenková v době smrti ruských novinářů nacházela v zajetí luhanských separatistů.

Naděžda Savčenková doprovodila mnohahodinové čtení rozsudku zpěvem ukrajinských lidových písní a občasnými výkřiky nesouhlasu se soudem jako takovým.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vzápětí po vynesení rozsudku oznámil, že je připraven Savčenkovou vyměnit za dva ruské vojenské rozvědčíky, zajaté na východní Ukrajině.

Nadija Savčenková během čtení výše trestu u doněckého soudu | Foto: Reuters

Ukrajinský prezident prohlásil, že je čas dostát slibu Moskvy a vrátit ukrajinskou důstojnici na Ukrajinu. Slib měl podle něj učinit během jednání normandské čtyřky sám ruský prezident Vladimir Putin.

Porošenko nicméně zdůraznil, že Ukrajina nikdy nepřizná zákonnost procesu se Savčenkvou, a v podobném duchu reagovaly i západní země.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme