Turecko loni jednoho z atentátníků vyhostilo do Belgie, tvrdí Erdogan

Turecko loni v červnu zadrželo jednoho z bruselských atentátníků Ibrahima El Bakraouiho a posléze ho vyhostilo do Belgie. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Belgické úřady ale podle něj radikála pustily na svobodu, a to navzdory varování, které o něm z Turecka dostaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle tureckého prezidenta byl Ibrahim El Bakraoui zatčen loni v červnu v jihotureckém Gaziantepu u syrské hranice. Následně ho úřady vyhostily.

Belgii prý 14. července varovaly, že jde o „zahraničního teroristického bojovníka“. Navzdory tomu byl prý ale loni v červenci propuštěn na svobodu.

Už po loňských listopadových teroristických útocích v Paříži Ankara uvedla, že Turecko francouzské úřady před jedním z atentátníků dvakrát varovalo. Paříž na to prý ale nijak nereagovala.

V Bruselu útočili dva bratři. Po dalších podezřelých policie dál pátrá

Číst článek

Vyšetřovatelé v Belgii dál pátrají po nejméně jednom spolupachateli včerejších teroristických útoků, v celé zemi platí nejvyšší stupeň teroristické hrozby.

V Bruselu se už zítra mimořádně sejdou ministři vnitra zemí Evropské unie. Budou jednat o posílení kontrol na letištích nebo nádražích či o zpřísnění prodeje zbraní.

Evropa neřeší příčiny terorismu, jen následky, říká generál Petr Pavel

Číst článek

Atentátníci zaútočili v Bruselu v úterý ráno. Dva výbuchy otřásly bruselským letištěm Zaventem, další se pak ozval z metra.

Potvrzených obětí je 31 a zraněných přes 250, úřady však upozorňují, že počty se mohou ještě měnit. K akci se přihlásila organizace Islámský stát.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme