Německo si připomíná nejhorší leteckou tragédii svých novodobých dějin

V německém Halternu si lidé připoměli minutou ticha oběti havárie letadla Germanwings, které se před rokem zřítilo na jihu francouzských Alp. Následné vyšetřování prokázalo, že havárii úmyslně způsobil druhý pilot Andreas Lubitz, který trpěl psychickými problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo havárie airbusu společnosti Germanwings ve francouzských Alpách (archivní snímek)

Místo havárie airbusu společnosti Germanwings ve francouzských Alpách (archivní snímek) | Zdroj: Reuters

Na značce s názvem německého města Haltern visí černá páska. Před místním gymnáziem je pamětní deska, na ní jména 16 studentů a dvou učitelek. Patří mezi 149 obětí havárie letadla Germanwings.

„Je to součást dějin naší školy. Chceme si ji důstojně připomínat, a přesto se dívat vpřed do budoucna," říká ředitel školy Ulrich Wessel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo si připomíná rok od havárie letadla Germanwings na jihu francouzských Alp. Natáčel o tom zpravodaj Pavel Polák

Gymnázium se podle něj pomalu vrátilo ke každodennímu školnímu provozu: „Začali jsme znovu jezdit na třídní výlety, také do Španělska."

Andreas Lubitz trpěl vážnými depresemi, a přesto dále létal. Německé úřady proto v uplynulém roce přijaly několik opatření, aby se podobná tragédie neopakovala.

Patří k nim například kontroly pilotů zaměřené na alkohol a drogy. Začal platit i takzvaný princip čtyř očí v pilotní kabině. V kokpitu tak nikdy nesmí zůstat pilot sám, aby se nemohl zamknout tak, jako to 24. března 2015 udělal Adreas Lubitz.

Francouzská v polovině března letošního roku také upozornila, že je potřeba upravit podmínky pro lékařské tajemství.

Luthansa dosud vyplatila příbuzným obětí odškodné převyšující 11 milionů eur. Ve Spojených státech ale čekají společnost žaloby o vyšší odškodnění. Několik pozůstalých rodin v Německu také chystá žalobu na leteckou školu Lufthansy, která má sídlo v Arizoně. Na ní Lubitz získal oprávnění létat.

„Vědělo se o tom, že Lubitz má vážné psychické problémy. Chceme vědět, proč mu nikdo nezabránil v létání. Neměl vůbec začít s výcvikem," tvrdí právník Elmar Giemulla, který zastupuje několik pozůstalých rodin žalujících leteckou školu.

Německé aerolinky zřídily záhy po havárii v alpské vesnici Le Vernet poblíž tragického místa centrum pro příbuzné, kteří se se svými blízkými chtěli a chtějí rozloučit. „Nabízíme jim tady psychologickou i logistickou pomoc," říká šéf Lufthansy Carsten Spohr.

Památku 149 obětí loňské letecké katastrofy uctili lidé na letišti v Barceloně | Foto: Reuters

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme