Moskva prý chce Savčenkovou vyměnit za Rusy odsouzené ve Spojených státech

Moskva chce vyměnit vězněnou Ukrajinku Naděždu Savčenkovou za skupinu Rusů odsouzených v zahraničí. Mají mezi nimi být i Viktor But a Konstantin Jarošenko, kteří si odpykávají vysoké tresty v USA. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na ruské justiční zdroje. Savčenková byla minulý týden v Rusku odsouzena na 22 let za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů. Moskva dala najevo ochotu ji vyměnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor But byl v USA v roce 2012 odsouzen na 25 let za obchodování se zbraněmi a poskytování pomoci teroristům.

Jeho osud se stal inspirací pro americký film z roku 2005 Obchodník se smrtí, kde dodavatele zbraní všeho druhu ztvárnil Nicolas Cage.

Bývalý pilot Jarošenko si od roku 2011 v americkém vězení odpykává trest 20 let za pašování pěti tun kokainu. Moskva proti jejich odsouzení opakovaně protestuje s tím, že byli do USA uneseni. Buta američtí agenti zadrželi v Thajsku, Jarošenka v Libérii.

O výměně Savčenkové se spekuluje už dlouho. Dosud se ale předpokládalo, že by měla být vyměněna za údajné důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. Ti byli zadrženi na východě Ukrajiny a nyní před ukrajinským soudem čelí obžalobě z podněcování terorismu.

Konzultace o výměně jsou v plném proudu

Podle Interfaxu jsou konzultace o výměně Savčenkové v plném proudu. Rusko prý předložilo seznam osob, na jejichž výměně za vězněnou ukrajinskou letkyni má zájem. Na seznamu jsou údajně But i Jarošenko.

"Výměna jednoho člověka za několik lidí se odehrála v minulosti už několikrát. V případě Savčenkové jde o zvlášť těžký zločin - vraždu dvou ruských občanů. Ti, za které by měla být vyměněna (tedy But s Jarošenkem), nikoho nezabili," citovala agentura svůj zdroj.

Savčenková byla odsouzena za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů v bojové zóně na východě Ukrajiny. Pilotka vrtulníku jakékoli provinění popírá a tvrdí, že do Ruska byla unesena.

Osvobození Savčenkové důrazně žádá Kyjev, Evropská unie i Spojené státy. Podle ruských médií může o jejím propuštění či o případné výměně rozhodnout jen ruský prezident Vladimir Putin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme