Teroristy poničené letiště Zaventem se po 12 dnech částečně otevře

Bruselské letiště Zaventem, poškozené po bombových atentátech z minulého týdne, se po necelých dvou týdnech částečně otevře. Zítra by měly z Bruselu odstartovat tři linky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Termín otevření letiště Zaventem vedení vzdušného přístavu několikrát odložilo. Dnes oznámilo, že se provoz částečně obnoví zítra, kdy odletí linky do portugalského Fara, italského Turína a řeckých Atén.

„Před vstupem do budovy zkontrolujeme cestovní i osobní doklady všech příchozích. Návštěvníci letiště taky projdou bezpečnostním rámem a prověříme jejich zavazadla,“ popsal mluvčí belgické policie Michael Jonniaux přísnější bezpečnostní opatření.

Cestující se do areálu zatím dostanou jen autem. Budou muset projet okolo kamer schopných přečíst registrační značky a připravit se na namátkové policejní kontroly. Zaměstnanci budou nově prověřovat i zavazadla z přilétajících letadel.

Provoz však ještě nebude v plném rozsahu. Provizorní odbavovací hala – kterou v minulých dnech testovali zaměstnanci – by oproti útoky poničenému terminálu měla obsloužit asi pětinu lidí. K plnému provozu by se mohlo vrátit do začátku letních prázdnin.

Zaventem je největší belgické letiště, které před útoky odbavilo asi 600 letů denně. Uzavřené je od 22. března, kdy na letišti a také v metru zaútočili teroristé. Zabili celkem 32 lidí.

Od útoku některé aerolinky používají menší letiště v zemi, například v Lutychu, Charleroi, Antverpách nebo Ostende.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme