Polskou ústavní krizi přijel do Varšavy řešit generální tajemník Rady Evropy

Rada Evropy bude znovu řešit ústavní krizi v Polsku. Generální tajemník Thorbjørn Jagland se dnes ve Varšavě setká s prezidentem Andrzejem Dudou a premiérkou Beatou Szydłovou. Odborníci Rady Evropy nedávno kritizovali změny, kterými se polská vláda snaží získat kontrolu nad Ústavním soudem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský ústavní soud

Polský ústavní soud | Zdroj: Reuters

Dvoudenní návštěvu Varšavy začal na ministerstvu zahraničí, kde jednal o zablokovaném Ústavním soudu.

„Záležitost je v Sejmu, to znamená, že se řeší přesně po linii doporučené benátskou komisí. Generální tajemník ocenil, že se tím budou zabývat jak politici, tak experti,“ řekl po setkání náměstek polského ministra zahraničí Aleksander Stepkowski.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jagland řeší v Polsku krizi kolem Ústavního soudu, o které mluvili i zpravodaj ČRo Vít Pohanka a politolog Jose Mlejnek z UK

„Byla to debata, ne válka,“ prohlásil po nedávném jednání lídrů parlamentních stran Jarosław Kaczyński, předseda vládnoucího Práva a spravedlnosti.

Jenže rozhovory politiků zatím nepřinesly žádné výsledky a polský Ústavní soud je už několik měsíců paralyzován.

Odmítá přijmout tři soudce prosazené vládou a ta se naopak zdráhá podřídit rozhodnutím soudu, která označuje za neplatná.

Podle ústavních odborníků Rady Evropy je proto v Polsku ohrožena jedna ze základních demokratických institucí.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme