Skupina 25 Iráčanů se do Česka nevrátila, v Německu požádali o azyl

Autobus, který do Německa vezl irácké uprchlíky z Okrouhlíku u Jihlavy, se do Česka vrátil prázdný. Skupina 25 Iráčanů zůstala v Německu a požádala tam o azyl. Podle původní dohody měli Němci předat Iráčany dnes ráno české policii, nakonec německá strana svou žádost o převzetí cizinců vzala zpět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus, který dovezl z Česka do Německa irácké uprchlíky

Autobus, který dovezl z Česka do Německa irácké uprchlíky | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„Z rozhodnutí německé policie dnes k převzetí skupiny iráckých občanů nedojde. Německá strana nám sdělila, že bere zpět svou žádost o předání cizinců na základě readmisní dohody,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Důvodem je, že Iráčané požádali v Německu o azyl a bylo s nimi zahájeno azylové řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Iráckých uprchlíků zadržených na cestě z Česka do Německa, přiblížila redaktorka Lenka Jansová

„Iráčané tento svůj krok odůvodnili existencí rodinných vazeb na území Německa. Z těchto důvodů česká policie veškeré činnosti směřující k readmisnímu předání ukončila,“ uvedla Rendlová.

Iráckým křesťanům s příchodem do Česka pomohl nadační fond Generace 21. Bydleli v Okrouhlíku u Jihlavy, jenže část z nich – údajně nespokojená s vyhlídkami na budoucnost v Česku – odmítla v zemi azyl.

Od českých úřadů pak dostali výjezdní příkaz, na základě kterého měli Českou republiku do několika dní opustit. Iráčané si u soukromé firmy objednali autobus a vyjeli směrem do Německa, tam však pětadvacetičlennou skupinu zadržela policie.

Ještě včera večer cizinecká policie předpokládala, že jí němečtí kolegové skupinu předají během dneška – uvedla, že po předání čeká Iráčany detence a snahou policie bude tyto lidi v co nejkratším termínu přepravit do země původu. Německá strana však nejdřív chtěla změnit místo předání a pak od něj zcela ustoupila s tím, že Iráčané v Německu požádali o azyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem iráckých uprchlíků, kteří odjeli z ČR, okomentovala právnička Eva Holá

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je přesvědčený, že migranti by měli být vráceni do Česka.

Poukazuje při tom třeba na to, že ČR je první země schengenského prostoru, kam přišli. V EU totiž platí dublinský systém, podle nějž posuzovat žádost o azyl přísluší té zemi, kam migranti vstoupili jako první.

Ministerstvo podle Chovance nyní připravuje právní analýzu celé situace – tu chce šéf resortu během dneška nebo zítřka poslat svému německému protějšku. „Protože tohle precedens,“ poznamenal Chovanec, který se obává, že by stejný postup mohli využívat i další migranti.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme