Německo chce vrátit irácké křesťanské uprchlíky zpět do Česka

Německo chce do Česka vrátit skupinu 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří odmítli azyl v České republice a plánovali o něj požádat v Německu, kam o víkendu odjeli. Uvedla to dnes Česká televize s odvoláním na spolkové ministerstvo vnitra. Německé úřady migranty nyní identifikují a registrují, poté do Česka pošlou oficiální žádost o jejich vzetí zpět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Nadační fond Generace 21, který organizuje přesídlování iráckých křesťanů do Česka, chce budoucnost skupiny z Německa řešit s ministerstvem vnitra. "Jsme v kontaktu s ministerstvem vnitra, budeme se tím zabývat určitě společně," řekl ČTK mluvčí fondu Martin Frýdl.

Upozornil na to, že nadační fond nyní není účastníkem řízení s iráckými uprchlíky. S rozhodnutím, zda by s nimi fond znovu začal pracovat, chce podle mluvčího počkat, až se vyjasní, jestli migranti zůstanou v Česku, nebo budou posláni zpět do Iráku.

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku, která byla ubytovaná v Okrouhlíku na Jihlavsku, odmítla český azyl a v sobotu se vydala autobusem do Německa. Na hranicích je zadržela německá policie, která měla Iráčany podle původní dohody vrátit do Česka v pondělí ráno.

Nakonec německá strana svou žádost o předání cizinců do ČR stáhla s odůvodněním, že všichni žádají v Německu o azyl. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníci.

O vysvětlení německého postupu chtěl tamního ministra vnitra požádat jeho český protějšek Milan Chovanec (ČSSD). Uprchlíci podle něj opustili Česko v rozporu se zákonem.

Uvedl, že Německo tím, že Iráčany nevrátilo do Česka, potvrdilo argumenty o nesmyslnosti povinných kvót Evropské unie k přesídlování migrantů. Německý přístup mohou využít další uprchlíci, kteří už požádali o azyl v jiných evropských zemích, varoval v pondělí Chovanec.

Projekt GEN 21 je pozastaven, jednat o něm bude vláda

V rámci projektu organizovaného Nadačním fondem Generace 21 dosud do Česka přiletělo 89 křesťanských uprchlíků. Celkem fond plánoval přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu.

Poté, co skupina z Okrouhlíku požádala o své pasy, Chovanec program na přesídlení dočasně pozastavil.

Budoucností projektu se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Na stůl podle Chovance dostane dvě varianty, a to pokračování nebo pozastavení programu. Chovanec dříve v ČT řekl, že bude pro pozastavení nebo zrušení projektu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme