Řecko pokračuje s vracením migrantů do Turecka, z Lesbu odjelo 124 lidí

Řecko dnes na základě dohody Evropské unie s Ankarou obnovilo vracení migrantů do Turecka. Z řeckých ostrovů v Egejském moři bylo dnes do tureckého města Dikili přepraveno podle agentury DPA celkem 124 migrantů. Turecký parlament v noci na dnešek schválil readmisní dohodu, která umožní vracení pákistánských migrantů do vlasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti opouštějí řecký ostrov Lesbos

Migranti opouštějí řecký ostrov Lesbos | Zdroj: Reuters

Podle řecké státní televize ERT jsou dnešní deportovaní původem z Pákistánu, Indie, Maroka, Iráku a Palestiny a jde o osoby, které v Řecku nepodaly žádost o azyl.

Dnešní plavbu první lodě z ostrova Lesbos se pokusila zastavit trojice demonstrantů skokem do vody. Pobřežní stráž ale protestující z moře vytáhla a plavidlo Lesbos opustilo.

Přesuny migrantů z Řecka do Turecka začaly v pondělí, kdy bylo na turecké území vráceno na 200 lidí, většinou Pákistánců a Afghánců. Poté řecká vláda oznámila, že vracení pozastaví na dva týdny, protože řecké úřady nestačí vyřizovat vysoký počet žádostí o azyl.

Migranti totiž z obav před vracením do Turecka začali skoro všichni žádat o útočiště v Řecku, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.

Počet uprchlíků přicházejících do Německa výrazně poklesl

Číst článek

Ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Ankara nebude plnit migrační dohodu s Bruselem, pokud Evropská unie nedostojí svým závazkům. Mimo jiné připomněl zavedení bezvízového styku pro turecké občany do konce června.

Dohoda EU a Turecka, která platí od 20. března, předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl, budou vráceni.

Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je strop 72 000 běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

Loď s migranty míří do Turecka | Foto: Reuters

Přesuny do unijních zemí začaly také v pondělí, kdy jen do Německa bylo posláno 78 Syřanů z Turecka. Z řeckých ostrovů do Turecka ale byli v pondělí přepraveni pouze dva Syřané.

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize.

Loni v listopadu Turecku slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun), po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur.

Uprchlíci odmítají opustit stanový tábor v aténském Pireu. Bojí se deportace

Číst článek

Také dnes pokračoval příliv uprchlíků z Turecka do Řecka, když během 24 hodin na řecké ostrovy v Egejském moři připlulo podle řeckého krizového štábu 149 uprchlíků.

Ve čtvrtek přijelo touto cestou do Řecka 76 běženců, ve středu 68 a v úterý 225. Je to výrazný pokles oproti předchozímu měsíci, kdy připlouvalo denně kolem 900 běženců.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme