Bruselští teroristé prý chtěli zaútočit na fotbalovém Euru ve Francii

Teroristé z Bruselu údajně chtěli spáchat útoky na fotbalové mistrovství Evropy ve Francii. Napsal to francouzský deník Libération s odvoláním na belgické policejní zdroje. Belgická prokuratura odmítla konkrétní cíle bruselské teroristické buňky komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Bruselu zůstává v platnosti třetí, tedy druhý nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření (ilustrační foto)

V Bruselu zůstává v platnosti třetí, tedy druhý nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle francouzského listu popsal původní plány radikálů při výslechu 31letý Mohamed Abrini, kterého policie zadržela v pátek a kterého v sobotu obvinila z terorismu.

Abrini se přiznal, že je "mužem v klobouku", který doprovázel dva sebevražedné atentátníky na bruselském letišti Zaventem.

Původně se terčem atentátu měla podle Abriniho stát znovu Francie. Zaútočit chtěli islamisté během fotbalového mistrovství Evropy, které se bude ve Francii konat od 10. června do 10. července.

"Není to velké překvapení, že se teroristé chystali zaútočit na velkou sportovní akci," uvedl zdroj listu Libération s tím, že bezpečnostní složky s takovou možností dlouhodobě počítají a připravují se na ni.

Na fotbalová utkání během Eura by podle pořadatelů mohlo dorazit celkem kolem 2,5 milionu lidí, dalších zhruba sedm milionů by se mohlo pohybovat ve fanouškovských zónách.

Atentátníky podle prokuratury překvapila rychlost vyšetřování

Že bruselští teroristé chtěli původně zaútočit ve Francii, potvrdila už dříve belgická prokuratura Nesdělila ale, proti jakým konkrétním cílům atentáty plánovali.

Nakonec je podle prokuratury překvapila rychlost, s jakou vyšetřovatelé postupovali, a tak prý změnili plán a zaútočili přímo v Bruselu, kde žili. Při březnových útocích na bruselské letiště a metro zavraždili 32 lidí.

Belgická média dlouhodobě spekulovala, že spáchání atentátu v Bruselu souviselo s dopadením Salaha Abdeslama, pravděpodobně jediného přeživšího přímého pachatele listopadových útoků v Paříži.

Spolu s Abdeslamem policie 18. března v bruselské čtvrti Molenbeek zadržela také dalšího islamistu Aminea Choukriho. Krátce předtím policisté v bruselské čtvrti Forest při honu na Abdeslama zabili dalšího radikála Mohameda Belkaida.

ČTK, ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme