Asi 50 migrantů z tábořiště u řeckého Idomeni se opět pokusilo překonat hraniční plot

Asi pět desítek migrantů z provizorního tábořiště u řeckého Idomeni se dnes opět pokusilo překonat plot na řecko-makedonské hranici. Makedonská policie proti nim stejně jako v neděli použila slzný plyn a zábleskové granáty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

O situaci v Řecku se zajímá i papež František. Svou návštěvou na ostrově Lesbos plánovanou na nadcházející sobotu chce prý vyslovit podporu nejen migrantům, ale i místním lidem.

Po použití slzného plynu se migranti od hranice Řecka s Makedonií stáhli zpět do tábořiště a situace se zklidnila, informovala řecká média.

Už v neděli se k hraničnímu plotu u Idomeni vydalo zhruba pět stovek migrantů ve snaze dostat se přes Makedonii a další balkánské země do střední Evropy. K pochodu na hranici tehdy vyzýval leták v arabštině, který po táboře údajně roznesli aktivisté organizací podporujících imigranty. Při střetu s policií v neděli kolem 300 migrantů utrpělo zranění.

Několik stovek metrů od místa dnešního střetu si právě přijímací středisko pro uprchlíky v Gevgeliji prohlížel makedonský prezident Ďorge Ivanov se svými protějšky z Chorvatska a Slovinska Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou a Borutem Pahorem.

Po uzavření takzvané balkánské trasy v Řecku uvízly desetitisíce migrantů. Řada z nich přebývá v provizorních tábořištích, z nichž dvě největší jsou právě u Idomeni a v přístavním městě Pireus u Atén.

Bezpečnostní síly na řecko-makedonské hranici nedaleko tábora Idomeni | Foto: Petr Vavrouška

V posledních dnech se řeckým úřadům podařilo několik stovek lidí přesvědčit, aby tato místa opustili a přesunuli se do řádných uprchlických středisek. V úterý podle dnešního prohlášení aténského krizového štábu z tábořiště v Pireu odešlo celkem 1000 migrantů. Zbývá jich v něm ještě asi 3800.

Z tábořiště u Idomeni tento týden dobrovolně odešlo asi 500 lidí. V naději, že se hranice přece jen otevře, jich ale stále zůstává kolem 10 000.

Počet migrantů, kteří do Řecka nově připlouvají z Turecka, zůstává nadále nízký. Za posledních 24 hodin jich dorazilo na řecké ostrovy 101, o den dříve jich bylo 80. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ještě v březnu směřovalo do Řecka přes Egejské moře asi 900 migrantů denně. V prvních deseti dubnových dnech už jich ale bylo denně jen kolem 170.

Migrantům, ale i obyvatelům Řecka chce svou sobotní návštěvou na ostrově Lesbos vyjádřit podporu a solidaritu papež František. Uvedl to dnes na generální audienci. Požádal také věřící, aby ho ve svých modlitbách na jeho cestě doprovázeli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme