Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko posílá do vlaků občanské hlídky

Ve slovenských vlacích jezdí od začátku týdne kromě cestujících a průvodčích také takzvané občanské hlídky. Do vybraných spojů je vyslala Lidová strana Naše Slovensko krajně pravicového politika Mariána Kotleby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vlaku LA-SB

Ve vlaku LA-SB | Foto: Karel Sedláček

Marián Kotleba, kterého na Slovensku někteří označují za fašistu – naposledy to o něm veřejně řekl prezident Andrej Kiska – vzal bezpečí cestujících do vlastních rukou. Reaguje tak na ojedinělý případ z minulého týdne, kdy jeden mladík surově napadl a okradl dívku ve vlaku.

„Stát neumí ochránit slušné lidi, neumí ochránit ani nevinná děvčata. A dokud se to nezmění, budeme se muset v této otázce angažovat my,“ řekl Marián Kotleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská policie považuje hlídky za problematické, zatím ale nezakročí, informuje zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Jsou vycvičeni na zvládání stresových a problémových situací, pokud to bude nutné, tak do příchodu policie ve smyslu platné legislativy zadrží pachatele,“ dodal k členům hlídek.

Jde o dobrovolníky, většinou členy strany Naše Slovensko, kteří si do vlaku řádně koupí jízdenku a pokud zjistí, že se ve vagonech děje něco nebezpečného, případného pachatele zadrží.

Slovenská policie zatím nezasáhne

Kotleba tím chce suplovat policii a nezastírá, že by se hlídky měly soustředit zejména na Romy. Slovenská média však připomínají, že mezi členy Kotlebovy strany jsou lidé, kteří sami v minulosti čelili nebo čelí stíhání z ublížení na zdraví, někteří chodí ozbrojení.

Slovenská policie přitom tvrdí, že cestování na dráze je velmi bezpečné a podobné hlídky nejsou potřeba. Navíc jsou na hraně zákona. Nicméně proti nim zatím zasahovat nehodlá.

Jako nesmyslnou a nepotřebnou považují Kotlebovu iniciativu i slovenské železniční společnosti. Soukromý dopravce Regio Jet je dokonce připraven tyto hlídky v případě nutnosti ze svých souprav vyloučit.

Mnozí považují vznik těchto hlídek jako první krok k vytvoření domobrany, kterou Kotleba prosazuje.

Petr Vavrouška, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme