Německo souhlasí se stíháním komika. Vulgární básní zesměšnil Erdogana

Německá vláda dnes vyslovila souhlas se zahájením trestního stíhání Jana Böhmermanna. Komik ve vysílání veřejnoprávní televizi ZDF zesměšňoval vulgární básní tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecká diplomacie trvala na tom, aby se případem zabývala německá justice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes oznámila, že o porušení zákona má rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda.

Zdůvodnila tak, proč její kabinet, který si vzal týden na rozmyšlenou, nakonec rozhodl turecké žádosti vyhovět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo souhlasí se stíháním komika. Vulgární básní zesměšnil Erdogana. Kauzu sleduje zpravodaj ČRo Pavel Polák

Celý případ je v Německu velmi kontroverzní. Urážení orgánů a zástupců cizích států je sice v Německu trestné, paragraf 103 trestního zákoníku je ale reliktem z 19. století a v posledních desetiletích se vůbec neuplatňoval.

Zákony pro stíhání trestného činu urážky orgánů nebo představitelů cizího státu vyžadují, aby stát, jehož představitel byl uražen, přímo požádal o potrestání a aby se stíháním vyslovila souhlas německá vláda.

Kabinet chce podle Merkelové předložit novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu ze zákona po roce 2018 zmizel.

Německý komik Jan Böhmermann na archivním snímku z roku 2012 | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Ve své básni německý komik Jan Böhmermann nezkritizoval jen poměry v Turecku, ale využil i samoúčelné vulgarismy k zesměšnění tureckého prezidenta.

Tematizoval velikost jeho přirození i údajnou citovou náklonost k domácím přežvýkavcům.

Sám Böhmermann před recitací uvedl, že nejde o satiru, ale přímo hanlivou báseň, která je zakázaná a která je pravděpodobně i trestná. Zároveň se od ní také distancoval s tím, že chce Erdoganovi jen ukázat, co už je za hranou.

Podle německých komentátorů tak chtěl otestovat přípustné hranice svobody slova. Kancléřka Merkelová báseň už dříve odsoudila jako „vědomě zraňující“.

Není to první kauza tohoto druhu. Před pár týdny se Turecko ohradilo proti jiné satirické písni, která se také strefovala do tureckého prezidenta. Berlín ale v tomto případě odmítl kritiku Ankary s tím, že v Německu platí svoboda projevu.

ČTK, Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme