Obama přiletěl do Británie. Chce podpořit její setrvání v EU a popřát královně

Evropská unie nesnižuje vliv Velké Británie ve světě, ale naopak ho zvyšuje. Americký prezident Barack Obama to napsal v textu pro britský list The Daily Telegraph. Ve čtvrtek oficiálně zahájil třídenní návštěvu Spojeného království. Sejít se má s britským premiérem Davidem Cameronem i královnou Alžbětou II., které chce osobně popřát k jejím 90. narozeninám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama přiletěl do Velké Británie na třídenní návštěvu

Americký prezident Barack Obama přiletěl do Velké Británie na třídenní návštěvu | Zdroj: Reuters

Článkem v britském deníku se americký prezident Barack Obama snaží přesvědčit Brity, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání v EU.

„I když všichni pečujeme o svou svrchovanost, svůj vliv prosazují nejúčinněji státy, které tak činí prostřednictvím kolektivní akce, jak si vyžadují současné výzvy. Tento druh spolupráce - od sdílení zpravodajských a protiteroristických služeb po uzavírání dohod k vytváření pracovních míst a ekonomického růstu - bude mnohem efektivnější, pokud bude zahrnovat celou Evropu," napsal Obama v textu, který list zveřejnil krátce po jeho příletu.

Americký prezident v něm také zdůraznil, že na výsledku referenda Spojeným státům velmi záleží. Britští občané mají být podle Obamy hrdí na to, že EU přispěla k rozšíření britských hodnot, jakými jsou demokracie, právo a volný trh, napříč celým kontinentem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Baracka Obamy v Londýně sleduje zpravodaj Jiří Hošek

„Spojené státy a svět potřebují, aby váš ohromný vliv pokračoval, včetně v rámci Evropy," uvedl šéf Bílého domu.

Napsal také, že Evropská unie patří ke garantům míru, stability a prosperity na starém kontinentu, jak podle něj ukázala doba od druhé světové války.

„Desetitisíce Američanů, kteří leží na evropských hřbitovech, jsou němým svědectvím, jak naše prosperita a bezpečnost jsou skutečně propojeny. Cesta, kterou nyní zvolíte, bude mít dopad i na budoucnost dnešní generace Američanů," dodal Obama.

Prezident USA se podle komentátorů obává, že takzvaný Brexit, tedy odchod země z EU, by oslabil Británii, EU i celý Západ. Ukončení britského členství v unii by tak nejspíš narušilo dosavadní tradiční privilegovaný vztah mezi Londýnem a Washingtonem.

Americký prezident Barack Obama přiletěl do Velké Británie na třídenní návštěvu | Foto: Reuters

Premiér Cameron ve středu během interpelací zdůraznil, že jde o rozhodnutí britských občanů, ale že by Británie měla naslouchat vůdci takto spřátelené země. Bleskový průzkum televize Sky ovšem ukázal, že si 60 procent Britů nepřeje, aby Barack Obama do kampaně před britským referendem zasahoval.

Zastánci Brexitu reagovali na Obamův článek rozhořčeně. Odcházející londýnský starosta Boris Johnson nařkl amerického prezidenta z pokrytectví s tím, že Spojené státy by se nikdy nevzdaly části národní suverenity vůči organizaci typu EU. Na Johnsona se snesla tvrdá kritika za dovětek, že smýšlení amerického prezidenta o Británii je dáno jeho keňskými kořeny.

Předseda euroskeptické strany UKIP Nigel Farage se zase zeptal, jestli by Spojené státy například také bezpodmínečně otevřely své hranice s Mexikem, jako to Británie udělala vůči zbytku Evropské unie. Pro Guardian uvedl, že Obama a jeho rodina žijí stále v představě, že se Britové ve vztahu k bývalým koloniím chovali jako nájezdníci a tamní obyvatele utlačovali. Přední představitelé opozičních labouristů nařkli Johnsona s Faragem z rasismu.

Obamův poradce Ben Rhodes předpokládá, že novináři budou prezidenta na dnešní tiskové konferenci v Londýně tlačit k tomu, aby zaujal k referendu jasný postoj. „Pokud se tak stane, velmi jasně a upřímně vysvětlí, jakožto přítel Británie, proč si Spojené státy myslí, že je pro Británii dobré zůstat v EU," řekl Rhodes.

Jiří Hošek, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme