Německé automobilky svolají v Evropě kvůli emisní kauze více než 600 tisíc aut

Německé automobilky Audi, Porsche, Mercedes, Volkswagen a Opel svolají v Evropě do servisu 630 tisíc vozidel. V Berlíně to uvedl ministr dopravy Alexander Dobrindt s tím, že se jedná ze strany výrobců o dobrovolnou akci. Automobilky chtějí upravit zařízení, které reguluje čistění emisí. Také další zahraniční automobilky o podobném kroku uvažují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emise (ilustrační foto)

Emise (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

V září minulého roku poté, co vypukla aféra kolem emisí u koncernu Volkswagen, nařídil ministr Dobrindt rozsáhlé kontrolní testy u všech ostatních automobilek.

Manipulující software kromě Volkswagenu žádný výrobce nepoužil, kontroloři nicméně objevili jiný trik, jak emise upravovat.

Evropské směrnice totiž umožňují vypnout čištění emisí v případě, kdy venkovní teploty můžou poškodit motor nebo vést k dopravní nehodě. Tuto možnost výrobci využili, nicméně kontrolní komise nutnost takového postupu nepotvrdila.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme