Tragédie na Hillsborough nebyla náhoda, ale selhání, rozhodla porota po 27 letech

Za největší sportovní tragédii v britských dějinách mohou mimo jiné selhání policie a záchranářů. Rozhodla o tom porota, která vyšetřovala smrt 96 fanoušků FC Liverpool ze stadionu Hillsborough v roce 1989.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Liverpoolu se dočkali pozitivního výroku poroty, trvalo to 27 let

Fanoušci Liverpoolu se dočkali pozitivního výroku poroty, trvalo to 27 let | Zdroj: Reuters

Policie tvrdila, a justice jí v roce 1990 dala za pravdu, že si za neštěstí mohou liverpoolští fanoušci sami, že dorazili na zápas pozdě, byli podnapilí a neměli vstupenky. Tuto konstrukci nové koronerovo vyšetřování rozmetalo.

Šlo o kombinaci fatálních selhání v plánování policie a ve vydaných příkazech po otevření brány do již zaplněného sektoru. Chybovaly i záchranné složky, které si neuvědomily rozsah tragédie a na místě nebyl dostatečný počet sanitek. Přispěly i konstrukční vady na stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvrat po novém vyšetřování tragédie na stadionu Hillsborough přiblížil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Pozůstalí čekají na satisfakci 27 let, teď vyšlo najevo, že police měnila výpovědi svědků a zastrašovala je. Nyní se otevírá brána další fázi vypořádání se s neštěstím. Dnešní verdikt znamená odpovědnost policejních velitelů. Pozůstalí mohou podávat i žaloby o odškodnění.

Vynesení verdiktu sledovaly přímo na místě desítky příbuzných a přátel obětí neštěstí z roku 1989, někteří reagovali se slzami v očích. Venku pak společně zazpívali klubovou hymnu You'll Never Walk Alone.

Na svém twitterovám účtu se vyjádřil i premiér David Cameron, který výrok označil za „mezník, který 96 obětem přinesl dlouho očekávanou spravedlnost.“ „Chtěl bych vzdát hold mimořádné odvaze aktivistů při dlouhém hledání pravdy," napsal.

Tragédie na stadionu Hillsborough v Sheffieldu se odehrála 15. dubna 1989 během semifinálového utkání FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamam Forest. Na přeplněnou tribunu Leppings Lane bylo vpuštěno příliš mnoho fanoušků Liverpoolu, v nastalé tlačenici 96 fanoušků zemřelo, více než sedm set jich bylo zraněno.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme