Španělsko míří k předčasným volbám, král vyhlásí termín zřejmě na konec června

Nové volby ve Španělsku jsou nevyhnutelné. Dneškem vyprší zákonná lhůta, do které se měl najít nový předseda vlády. Žádnému z politiků se ale od konce prosince nepodařilo sestavit vládní koalici. Král Felipe VI. proto zítra rozpustí parlament a vyhlásí termín nových voleb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský král Filip VI.

Španělský král Filip VI. | Foto: CC BY-SA 2.0, zdroj: Flickr, Cancillería del Ecuador

Předčasné hlasování by se podle volební aritmetiky mělo konat 26. června. Kampaň bude extrémně krátká, potrvá jen 14 dnů před samotným hlasováním.

Všechny průzkumy, které si španělské noviny nechávaly dělat v půlroce od voleb, opět favorizují lidovce premiéra Mariana Rajoye, zvítězit by měli výsledkem 30 procent odevzdaných hlasů. Za nimi jsou v preferencích druzí socialisté s asi 20 procenty.

Překvapit by ale mohla podle jiných průzkumů radikální levicová strana Podemos a socialisty ve volbách předskočit.

Ve Španělsku po prosincových volbách skončila éra střídání dvou velkých stran zavedených po pádu fašistického režimu Francisca Franca v roce 1975. K lidovcům a socialistům přibyli občanští liberálové Ciudadanos a krajně levicový Podemos. Koaliční vládu se ovšem nepodařilo sestavit.

Pavel Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme