Slovenská policie stíhá za rasismus poslance Kotlebovy Lidové strany

Slovenská policie stále více bojuje proti xenofobii a rasismu. Teprve v současné době začala společně s tamní prokuraturou řešit ostrá veřejná vyjádření členů extremistické Lidové strany Naše Slovensko Mariána Kotleby. Proti jejím členům už padla první trestní oznámení a v šetření je dokonce zákaz strany. Policie už také zahájila trestní stíhání jejího poslance Petera Krupy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská policie se čím dál více zajímá o projevy extremismu ve společnosti

Slovenská policie se čím dál více zajímá o projevy extremismu ve společnosti | Foto: Fotobanka Pixabay

Stalo se tak kvůli jeho hanlivým, rasistickým a xenofobním komentářům na sociálních sítích, které směřoval na adresu Romů a židů. Stejný poslanec se také dříve provinil tím, že před měsícem na první schůzi nového parlamentu přišel ozbrojen pistolí.

Slovenská policie se vyjádřeními na internetu zabývá v poslední době čím dál více. Po volebním úspěchu extremistické Lidové strany se tamní policisté častěji věnují potírání rasismu a xenofobie na sociálních sítích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská policie zahájila trestní řízení s poslancem extremistické Lidové strany Naše Slovensko Mariána Kotleby. Více Petr Vavrouška

Kvůli této problematice si také slovenská policie pořídila novou aplikaci, která jí umožňuje extremismus na sociálních sítích monitorovat. Při použití správných klíčových slov mohou policisté rychleji kontrolovat, co lidé na sítích píšou.

Policejní aplikace zatím nepřinesla žádné výsledky, protože je ještě nová. Zato se na Slovensku prý zvýšil společenský tlak. „Mnoho lidí nad extremismem dříve spíše přivíralo oči, ale výsledky voleb je šokovaly,“ tvrdí tamní zpravodaj Českého Rozhlasu Petr Vavrouška.

Podle něho byl tento týden z Prešovské univerzity vyhozen učitel politologie právě kvůli svým rasistickým názorům. Kantor dříve ve volbách kandidoval za Lidovou stranu.

„Dnes se konal soud s jiným kandidátem Kotlebovy strany. Ten se sice do parlamentu dostal, pak se ale díky lidem, kteří více sledují sociální sítě, zjistilo, že je v podmínce,“ dodává Vavrouška. Stejný člověk je podle něj v současnosti obžalován za napadení občana Dominikánské republiky.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme