Herman vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. Vyzval k vzájemnému porozumění

"Milí krajané," oslovil účastníky sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku český ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Na sjezdu vystoupil jako první člen české vlády a sklidil velký potlesk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Daniel Herman vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku

Ministr kultury Daniel Herman vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku | Zdroj: ČTK

Ministr Herman ve své zdravici poděkoval za pomoc při obnově společného kulturního dědictví v českých zemích. Podle něj by dnes bez pomoci sudetských Němců řada kostelů a kaplí už neexistovala.

Herman se také přihlásil ke slovům prezidenta Václava Havla. Podle něj bylo vyhnání Němců nemorálním činem, vedeným ne touhou po spravedlnosti, ale po pomstě. Podle Hermana je stále čas uzdravit rány minulosti a navázat na vztahy mezi lidmi obou zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ze sudetoněmeckého sjezdu v Norimberku se přihlásil zpravodaj Pavel Polák

„Dokud usilujeme pochopit, dokud pociťujeme stud a dokud je možné požádat o odpuštění, pak je stále možné z části uzdravit rány minulosti. A navázat na to, co upředlo vztahy mezi lidmi našich zemí,“ prohlásil před třemi tisícovkami sudetských Němců ministr Herman.

Herman dodal, že identitu Čech, Moravy a Slezska po staletí utvářeli kromě Čechů i Němci, Židé, Romové a Poláci, kteří na jejich území žili.

"Tragické události dvacátého století tyto svazky narušily, zpřetrhaly a některé definitivně zničily," uvedl ministr a připomněl nacistický program likvidace Židů a Romů.

Po jeho projevu se dlouho tleskalo, podle zpravodaje Českého rozhlasu aplaudovala zhruba polovina přítomných vestoje.

Účastníci sudetoněmeckého sjezdu v Norimberku | Foto: ČTK

Nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt označil Hermanovu přítomnost na sjezdu za historický okamžik a stejná slova použil i bavorský premiér Horst Seehofer.

Podle Posselta to znamená, že česká vláda odmítla princip kolektivní viny, který byl uplatněn při poválečném odsunu německojazyčné menšiny z Československa.

Česká vláda vyslala svého člena na sudetoněmecký sjezd 26 let až po pádu železné opony. Podle ministra Hermana to brzdili komunisti.

„Na francouzsko-německém dialogu a smíření vidíme, že tady bylo kvůli komunistickému režimu 40 let zpoždění. Kdyby nebylo komunistů, kteří to brzdili, tak to bylo dříve, ale je dobře, to bylo dnes.“

Daniel Herman, Horst Seehofer a Bernd Posselt (zleva) | Foto: ČTK

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme