Nadija Savčenková je zpět na Ukrajině, v Kyjevě ji vítaly davy lidí

Po téměř dvou letech věznění v Rusku se dnes domů vrátila ukrajinská letkyně Nadija Savčenková, kterou Kyjev vyměnil s Moskvou za dva Rusy odsouzené na Ukrajině. Na moskevském letišti Vnukovo mezitím podle ruských médií přistálo letadlo s Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem propuštěnými z ukrajinského vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková a ukrajinský prezident Petro Porošenko

Nadija Savčenková a ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Přílet Ukrajinky, která se od zatčení v červnu 2014 stala v zemi modlou a symbolem protiruského odporu, se stal v Kyjevě mimořádnou událostí.

Na letišti Boryspil Savčenkovou vítali prezident Petro Porošenko, její matka, sestra Věra a expremiérka Julija Tymošenková, sama dlouho vězněná bývalým proruským ukrajinským režimem. Savčenková pak odjela s Porošenkem do sídla ukrajinského prezidenta.

Nemohu vám vrátit mrtvé, řekla Savčenková ukrajinským matkám

Ukrajinská letkyně poprosila novináře, aby měli strpení a vyčkali na tiskovou konferenci právě z prezidentského úřadu. Prohlásila, že odpoví ráda na všechno, nemá se čeho bát. Poděkovala za podporu a přízeň a slíbila, že bude bojovat za osvobození dalších Ukrajinců, kteří jsou v ruských vězeních.

V červnu 2014 byla ukrajinská letkyně Nadija Savčenková zatčena v Rusku za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů u východoukrajinského Luhansku. Jako důstojnice letectva měla navést palbu ukrajinských jednotek. V důsledku toho prý 17. června 2014 zahynuli žurnalisté Igor Korneljuk a Anton Vološin. Případ se dostal až k ruskému soudu, který Savčenkovou poslal do vězení na 22 let. Ukrajinka vinu po celou dobu odmítala.

„Chci požádat o odpuštění všechny matky, jejichž děti se nevrátily. Já sama se vracím živá. Nemohu vám vrátit mrtvé, ale jsem připravena položit na bojišti za Ukrajinu život,“ prohlásila Savčenková na letišti v emotivním energickém projevu.

„Udělám vše pro to, aby se každý vězněný mladý člověk dostal na svobodu. Žádný ukrajinský hrdina nesmí zemřít," prohlásila Savčenková na letišti v emotivním energickém projevu.

Porošenko: Ukrajina dostane zpět i Krym

Prezident Petro Porošenko pak dnes v projevu k ukrajinskému národu prohlásil, že Ukrajina dostane zpátky Krym a východ země obsazený povstalci, stejně jako dostala zpět Nadiju Savčenkovou.

Slíbil, že se zasadí o osvobození všech Ukrajinců zadržovaných v Rusku a na 'okupovaných územích'. Porošenko také Savčenkové slavnostně předal řád Zlaté hvězdy. Titul hrdinka Ukrajiny udělila hlava státu letkyni už dříve.

„Jsme hrdi na chování Savčenkové během věznění. Nebyl to první pokus o její osvobození," řekl prezident.

Na ceremoniálu krátce promluvila i Savčenková, která se novinářům představila v dobré formě, očividně bez známek strádání. „Ukrajina má právo na existenci bez ohledu na to, zda má někdo nemocnou duši nebo hlavu," prohlásila. „Uděláme všechno proto, aby byly naplněny minské mírové dohody," dodala.

Ukrajinský server Vesti napsal, že Savčenkové udělil milost ruský prezident Vladimir Putin, podobně jako Porošenko udělil milost Jerofejevovi a Alexandrovovi.

Nikdo z osvobozené trojice přitom o milost podle advokátů nežádal; ruské i ukrajinské zákony údajně umožňují, aby místo odsouzených podali žádost jejich obhájci nebo příbuzní či některá společenská organizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Propuštění ukrajinské letkyně a poslankyně Nadiji Savčenkové přivítal i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Putin se podle agentury TASS před podpisem omilostnění setkal s pozůstalými po dvou ruských novinářích, za jejichž smrt je podle ruského soudu Savčenková odpovědná.

Příbuzní prezidenta požádali, aby z humanitárních důvodů milost Savčenkové udělil. Setkání s Jerofejevem ani Alexadrovem prý Putin v plánu nemá.

Podle informací moskevského listu Kommersant bylo konečné dohody o výměně dosaženo při telefonické konferenci nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, která proběhla včera ráno.

Nadiju Savčenkouvou vítá zpět na Ukrajině expremiérka Julija Tymošenková | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Savčenková údajně letí z Ruska domů, prý byla vyměněna za ruské důstojníky

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme