Dánsko a Švédsko prodlužují do listopadu kontroly na hranicích

Dánsko a Švédsko prodlouží až do listopadu pohraniční kontroly, které byly zavedeny s cílem omezit počet migrantů vstupujících na jejich území. Informovala o tom dnes agentura AFP. Evropská komise počátkem května doporučila až šestiměsíční prodloužení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru, aby bylo možné lépe monitorovat příliv uprchlíků. Členské země osmadvacítky tento návrh 12. května schválily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroly na dásnkých hranicích (ilustrační foto)

Kontroly na dásnkých hranicích (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O možnost až půlročního prodloužení kontrol žádaly kromě Dánska a Švédska také Německo, Rakousko a Norsko. Jde o státy, do kterých či přes které proudí velká část běženců.

"Zatím nebylo nalezeno trvalé řešení k zajištění vnějších hranic Evropy, proto jsem ráda, že máme možnost zachovat pohraniční kontroly nejméně do 12. listopadu," uvedla v prohlášení dánská ministryně pro imigraci a integraci Inger Stöjbergová.

Její švédský kolega Anders Ygeman řekl, že kontroly na švédských hranicích budou pokračovat až do 11. listopadu.

Dánsko zavedlo dočasné hraniční kontroly 4. ledna v reakci na podobné opatření Švédska. Kodaň se totiž obávala, že by v zemi mohly uváznout velké počty migrantů směřujících právě na švédské území. Toto opatření Dánsko prodlužuje již posedmé, doposud šlo ale vždy o prodloužení pouze o 30 dní.

Švédsko loni přijalo na 163 tisíc žadatelů o azyl, Dánsko zhruba 21 tisíc. V přepočtu na počet obyvatel obě země patří společně s Německem, Rakouskem a Finskem ke státům, kde o azyl žádá nejvíce lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme