Do dopingové aféry je zapleten i ruský ministr sportu, zjistila ARD. Rusko to popírá

Aféra kolem dopingu v ruském vrcholovém sportu sahá patrně do vyšších politických pater. S tímto zjištěním přichází investigativní dokument, který odvysílala německá veřejnoprávní televize ARD. Jeho autor Hajo Seppelt odhalil také dva suspendované trenéry, kteří i přes zákaz nadále trénují ruské atlety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko | Zdroj: Reuters

„Navzdory veřejnému ujišťování, že se všechno v Rusku zlepší, je realita mnohem drsnější, než jsme si mysleli,“ řekl autor dokumentu Hajo Seppelt.

Suspendovaní trenéři Jurij Gordějev a Viktor Čegin nadále trénují. Ministr sportu Vitalij Mutko se prý také osobně podílel na zatajení jednoho dopingového případu v ruském prvoligovém fotbalovém týmu.

Půlhodinový dokument ARD je už čtvrtým v pořadí, který rozkrývá dopingový skandál v Rusku, jenž propukl před dvěma lety. V důsledku toho bylo Rusko vyloučeno z mezinárodních atletických soutěží. O tom, zda se ruští atleti nakonec podívají na olympiádu v Riu, rozhodne světový atletický svaz za týden.

Chtějí očernit Rusko, tvrdí ministr

Rusko obvinění ze systematického dopingu sportovců znovu odmítlo. Ministr sportu Vitalij Mutko prohlásil, že cílem dokumentů německé televize ARD o dopingu ruských sportovců je potlačení konkurence v mezinárodních soutěžích.

„Je to zcela očividné. Někdo nepotřebuje konkurenci, jiný chce zase očernit Rusko a vrhnout na ně stín,“ prohlásil ruský ministr sportu. Podle něj je doping globálním problémem, který můžou vyřešit pouze jednotná pravidla kontroly sportovců.

Martin Dorazín, ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme