Francouzský soud potrestal Uber pokutou. Přepravu prý provozovala nelegálně

Francouzský soud vyměřil přepravní službě Uber pokutu 800 tisíc eur, což je v přepočtu přes 21 milionů korun. Potrestal ji tak za nelegální provozování přepravy s neprofesionálními řidiči. Nižší částky budou muset zaplatit i dva manažeři společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uber

Uber | Zdroj: Reuters

Pierre-Dimitri Gore-Coty, ředitel Uberu pro Evropu, Blízký východ a Afriku, dostal pokutu 30 tisíc eur a Thibaud Simphal, manažer společnosti ve Francii, 20 tisíc.

Prokuratura pro ně žádala zákaz provozování jakékoli společnosti ve Francii. Hrozil jím také až pětiletý pobyt ve vězení a pokuta až 1,5 milionu eur.

Žaloba vinila společnost z nekalé konkurence, protože její služba UberPOP využívala neprofesionální řidiče. S klienty je spojovala prostřednictvím mobilní aplikace. Uber tento servis označuje za zprostředkování spolujízdy.

Francouzská vláda ho po nátlaku licencovaných taxikářů zakázala už minulý rok a Uber svoje působení v zemi pozastavil. V současnosti zaměstnává profesionální řidiče.

Společnost se od jejího založení v roce 2009 rozšířila do 60 světových zemí. Za ilegální už ji označily soudy v Itálii, Španělsku nebo Německu.

Reuters Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme