Nebojová operace NATO bude v Afghánistánu pokračovat i po roce 2016. Češi by mohli školit piloty

Nebojová operace NATO s názvem Resolute Support (Rozhodná podpora), která má za cíl pomoci afghánským bezpečnostním silám, bude v Afghánistánu pokračovat i po roce 2016, potvrdili dnes šéfové států a vlád aliančních zemí na summitu ve Varšavě. S afghánskou stranou jednala i česká delegace. Mluvilo se o možnosti oprav afghánských vrtulníků v Česku nebo o výcviku afghánských pilotů vrtulníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výcvik afghánských pilotů, základna na letišti v Kábulu

Výcvik afghánských pilotů, základna na letišti v Kábulu | Foto: Robert Mikoláš | Zdroj: Český rozhlas

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes novinářům řekl, že se spojenecké země také zavázaly do roku 2020 financovat afghánskou policii a armádu přibližně ve stejné výši jako dosud.

„Naše zpráva je jasná: Afghánistán není osamocen. Budeme se angažovat dlouhodobě,“ prohlásil Stoltenberg. Dnešního jednání ve Varšavě se účastnil afghánský prezident Ašraf Ghaní a výkonný premiér Abdulláh Abdulláh a kromě zástupců zemí, které jsou do operace Resolute Support zapojeny, také představitelé OSN či EU.

Nebojová operace nahradila v Afghánistánu od konce roku 2014 předchozí alianční misi ISAF. Podle Stoltenberga by počty vojáků, kteří na základě "pružného, regionálního modelu" pomáhají především s výcvikem afghánských sil, měly příští rok zůstat na přibližně stejné úrovni jako letos, tedy okolo 12 tisíc mužů a žen; většinu tvoří Američané.

Policista střeží silnici poblíž Kábulu v Afghánistánu | Foto: Reuters

Miliarda dolarů na bezpečnost

Spojené státy také mimo struktury operace NATO posílily svou pomoc afghánským silám v protiteroristických operacích.

Stoltenberg dnes rovněž oznámil, že spojenci mimo USA se zavázali poskytnout na podporu afghánských bezpečnostních sil miliardu dolarů. Je to podle něj jeden z velkých úspěchů varšavského jednání.

„Jsme velmi blízko a jsem si jistý, že této hodnoty dosáhneme, abychom mohli až do roku 2020 udržet stejnou úroveň podpory afghánských sil jako dosud,“ dodal. V současnosti stojí západní země udržování afghánské armády a policie okolo pěti miliard dolarů ročně, připomněl Stoltenberg.

Češi by mohli cvičit piloty vrtulníků

Na okraj summitu NATO jednala s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním také česká delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem. Zeman při setkání mluvil o možnosti oprav afghánských vrtulníků v Česku nebo o výcviku afghánských pilotů vrtulníků.

Česká vlajka v Afghánistánu (ilustrační foto) | Foto: kpt. Milan Kozelka, Generální štáb Armády ČR

Za českou stranu se kromě Zemana setkání zúčastnil ministr obrany Martin Stropnický, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Česko již v minulých měsících slíbilo, že do země vyšle své jednotky i po roce 2016: příští rok chce mít v Afghánistánu až 270 vojáků, o rok později o 20 méně. Dalších 20 vojáků nebo vojenských policistů bude určeno pro ochranu českého velvyslanectví. Vyslání již schválila Poslanecká sněmovna, vyslovit se ještě musí Senát a Zeman.

V současné době čeští vojáci střeží především spojeneckou leteckou základnu Bagrám. Další se podílejí na výcviku pilotů vrtulníků nebo působí v mezinárodní vojenské nemocnici na základně na kábulském letišti.

Nemocnice na základně u afghánského Kábulu, kde pracuje i tým českých lékařů | Foto: Robert Mikoláš

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme