Za smrt vojáka zabitého džihádistou je z části zodpovědný francouzský stát, rozhodl soud

Francouzský stát je z části zodpovědný za smrt vojáka zabitého před čtyřmi lety při útoku radikála na jihu Francie. Rozhodl o tom soud ve městě Nimes. Podle něj bylo chybou, že zpravodajci přestali vraha – džihádistu Mohammeda Meraha – pár měsíců před sérií útoků v Toulouse a okolí sledovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie (ilustrační foto)

Francouzská policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Tajné služby Meraha kvůli kontaktům s radikály sledovaly od roku 2006, koncem roku 2011 však úřady sledování zastavily s tím, že mladík nemá zločinné úmysly.

V březnu 2012 však třiadvacetiletý Merah, který si obstaral zbraně, začal vraždit v Toulouse a okolí. Během několika dnů zemřely tři židovské děti, učitel židovské školy a také tři vojáci.

Jedním z vojáků byl Abel Chennouf, jehož otec podal žalobu na stát. Podle něj měly bezpečnostní složky islamistu dále sledovat a zastavit. Soud mu dal zapravdu, že zastavení Merahova hlídání byla chyba.

Rozhodnutí může mít za následek další žaloby proti francouzskému státu.

K žalobě otce Abela Chennoufa se sice zatím nepřidali pozůstalí obětí v židovské škole, na druhé straně však žalují francouzský stát rodinní příslušníci obětí z pařížského klubu Bataclan. Útok teroristů, který se tam odehrál loni 13. listopadu, nepřežilo 90 lidí.

Podle rodin obětí policie neučinila žádné kroky, které mohly tragédii zabránit.

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme