Lety do Istanbulu se ruší, v tureckých letoviscích panuje klid

Po nočním nezdařeném pokusu o vojenský převrat v Turecku bylo přerušeno letecké spojení mezi Atatürkovým letištěm v Istanbulu a pražskou Ruzyní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - odletová hala. Ilustrační foto

Letiště Praha - odletová hala. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle oficiálního webu letiště Václava Havla byl zrušen ranní i odpolední spoj společnosti Turkish Airlines.

Dnes večer by mělo na pražskou ranvej dosednout zatím poslední letadlo z Istanbulu. Letadlo se hned poté vrací zpět.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) příslušná ministerstva i bezpečnostní složky situaci v Turecku sledují. Jsou přitom v kontaktu s tamními českými diplomaty.

ONLINE: Nejméně 194 lidí zemřelo při pokusu o převrat v Turecku, Erdogan slíbil čistky v armádě

Číst článek

Dnes odpoledne se bude konat schůze krizového štábu ministerstva zahraničí. Na něm se bude jednat o tom, zdali má být Turecko prohlášeno nebezpečnou destinací.

České ministerstvo zahraničí ale zatím občanům doporučuje, aby do Turecka pokud možno nejezdili. Ty, kteří tam již jsou, nabádá k opatrnosti.

Pokud bude Turecko prohlášeno nebezpečnou destinací, cestovní kanceláře musí své tamní klienty stáhnout nebo jim nabídnout náhradní řešení.

V letoviscích je klid

Zákazníci cestovních kanceláři jsou v Turecku ve spojení s delegáty a dostávají od nich veškeré potřebné informace. V turistických letoviscích však podle sportovního redaktora Českého rozhlasu Oty Guttwirtha panuje úplný klid.

"Lidé chodí na pláž, jakoby se nic nedělo. Nikdo nic neřeší," popisuje Guttwirth.

Cestovní kancelář Blue Style ale i přesto nedoporučuje svým klientům, kteří mají na dnešek příští týden zakoupený zájezd do Turecka, aby na svou dovolenou odletěli.

"Situace v Turecku je teď nepřehledná, nechceme zákazníky vystavovat nebezpečí. O své peníze nepřijdou. Klienty z dnešního odletu budeme kontaktovat. O dalších odletech bude rozhodnuto podle vývoje bezpečnostní situace," sdělil mluvčí kanceláře František Vorel.

Pokus o státní převrat propukl v Turecku v pátek pozdě večer, stojí za ním část armády. Turečtí vládní činitelé tvrdí, že se jim podařilo puč potlačit. Hlášeno je nejméně 90 mrtvých. Boje se odehrávaly především v Ankaře a v Istanbulu.

Ondřej Patrovský, Otta Guttwirth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme