Francie nejspíš prodlouží výjimečný stav o půl rok. Návrh schválili poslanci, míří do Senátu

Výjimečný stav potrvá ve Francii pravděpodobně až do ledna příštího roku. Poslanci odsouhlasili prodloužení o šest měsíců a o návrhu budou ve středu jednat senátoři. Prezident François Hollande už dal najevo, že proti pokračování výjimečného stavu nemá námitky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls | Zdroj: Reuters

Nejen o tři měsíce, ale hned o šest prodlouží Francie trvání výjimečného stavu.

Po sedmihodinové debatě to odsouhlasili poslanci Národního shromáždění, když je premiér Manuel Valls upozornil, že ani toto opatření vše nevyřeší a boj proti terorismu bude dlouhý.

„Budou další atentáty a další nevinní mrtví. Nemůžeme si na to zvyknout, ale musíme se s tím naučit žít,“ řekl Valls.

Bezpečnostní složky potřebují podle Vallse nástroje pro boj se zločinností. Policie bude například moci prohledávat paměti počítače a mobilů osob podezřelých ze zločinu.

„Úřady mohou při nouzovém stavu například rušit veřejná shromáždění nebo provádět domovní prohlídky bez soudního povolení,“ popsala Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Irena Valentová z českého ministerstva zahraničí.

Dodala také, že turisté cestující do Francie mají být obezřetní a musí počítat s možným zdržením například na letištích.

„Nabádáme české občany, aby dbali zvýšené opatrnosti zejména v místech, kde se vyskytuje větší počet osob. Češi, kteří se vydávají do Francie na dovolenou a chtějí navštívit exponovaná turistická místa, musí počítat se zvýšenými bezpečnostními kontrolami, takže se před vstupem mohou tvořit fronty. Je potřeba také počítat s tím, že při odbavení na letištích a hraničních přechodech se mohou vzhledem k posíleným bezpečnostním opatřením tvořit fronty,“ uvedla Valentová.

Prodloužení výjimečného stavu bude ještě dnes schvalovat pravicí ovládaný Senát. Očekává se ale, že i tam návrh projde.

Ve francouzských městech tak bude na pořádek dohlížet 10 tisíc policistů a četníků. Pod větším dohledem budou navíc mešity a náboženské spolky. Bezpečnostní složky se zaměří hlavně na ty islámské, kde se mohou mladí lidé zradikalizovat.

Výjimečný stav začal v zemi platit po listopadových teroristických útocích v Paříži, při kterých zemřelo 131 lidí. Prezident Francois Hollande ho chtěl koncem měsíce odvolat.

Ve čtvrtek 14. července kolem půl jedenácté večer ale vjel 31 letý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel s 19tunovým nákladním autem na pobřežní Anglickou promenádu v Nice, kam se lidé v závěru státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na tradiční ohňostroj.

Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, celkem 308 dalších bylo zraněno. V nemocnici je stále 59 lidí, o 29 z nich se starají lékaři na jednotkách intenzivní péče.

Pietní místo lidé včera večer přemístili z Anglické promenády do nedalekého parku. | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme