Natascha Kampuschová ukázala dům, který byl jejím vězením. Dostala ho jako odškodné

V srpnu to bude 10 let, co se v Rakousku znovu takříkajíc našla Natascha Kampuschová. Dívka tehdy utekla svému únosci, který ji 8,5 roku věznil ve sklepě. Osvobození Kampuschové se stalo celosvětovou senzací. Kromě náporu novinářů musela odrážet i spekulace, že o svém únosu nemluví pravdu, a že měl její věznitel komplice. Před desátým výročím útoku se Kampuschová znovu spojila s médii. Pokračuje tak příběh, o kterém si Rakušané mysleli, že už nemá co nabídnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natascha Kampuschová

Natascha Kampuschová | Foto: natascha-kampusch.at

Pod dřevěnými prkny se ukrývá schodiště vedoucí dolů do tmy. Natascha Kampuschová vzala štáb rakouské televize ORF přímo do domu, který býval jejím vězením. Kromě osudu samotné dívky je dost zajímavý i příběh téhle stavby. Kampuschová totiž dům dostala od státu jako odškodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deset let po svém útěku dala Natascha Kampuschová další rozhovory médiím. Natáčel o tom Vojtěch Berger

Chodí sem každé dva měsíce, když je potřeba udělat drobné opravy nebo odečíst energie. Sklepní vězení musela Kampuschová na vlastní náklady nechat zasypat.

Kampuschová v televizním dokumentu prochází domem, ukazuje, kde s únoscem Wolfgangem Priklopilem společně večeřeli - on velkou porci, ona maximálně třetinové množství. Ukazuje, kde mu uklízela před návštěvou matky, aby po ní v domě nezůstal jediný vlas, jediná stopa, než musela znovu dolů do sklepa.

„Ještě nevím, jak dům využiju, chtěla jsem tady původně ubytovat jednu uprchlickou rodinu,“ říká Kampuschová.

Návštěvy domu nejsou jediným způsobem, jak se Kampuschová deset let po útěku se svou minulostí vyrovnává. Chodí na muzikoterapii, jezdí na koni, a jako hobby se věnuje výrobě šperků. Chtěla se prý vyučit zlatnicí, teď ale plánuje maturitu. Je jí 28 let.

Kampuschová už o svém únosu napsala knihu, název 3096 dní odkazuje na délku jejího zajetí. Podle ní vznikl i stejnojmenný film, Kampuschová v něm prolomila mlčení o sexuálních kontaktech se svým únoscem.

Dnes Wolfganga Priklopila popisuje doslova jako maminčina mazánka, který se navenek snažil vypadat jako vzorný syn. Z Kampuschové prý chtěl udělat později svoji manželku a obstarat jí falešné doklady totožnosti.

Chce pomáhat slabým

Případ Kampuschové se v Rakousku vyšetřoval celkem pětkrát, naposledy dokonce i za účasti americké FBI. I když policie táhlý případ uzavřela s tím, že Wolfgang Priklopil jednal sám a neměl komplice, spousta lidí v Rakousku téhle verzi vyprávěné Nataschou Kampuschovou nevěří. Dlouho pochyboval i její otec, který se ve filmu ORF taky objevuje.

„Jeho chování jsem nechápala a jen těžko se to dá odpustit. Mohl si svoje pochyby nechat pro sebe a neříkat to novinářům,“ říká Natascha Kampuschová.

Svoji verzi příběhu se Kampuschová snaží vyprávět všemi způsoby, podle některých až příliš vemlouvavě. K desátému výročí svého útěku chystá další knihu o tom, co dělala na svobodě v posledních letech.

Z mediálních rozhovorů a autorských práv na první knihu i film jí měsíčně plyne stálý příjem. Při skromných výdajích prý může vystačit ještě na dalších 10 let. Svoji budoucnost vidí Natascha Kampuschová v sociálních aktivitách, třeba v pomoci uprchlíkům nebo dětem v rozvojových zemích.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme