Řekni a my je zabijeme, skandovaly tisíce Turků ve Vídni. Na čí straně jste, ptá se tamní vláda

Vídeň o víkendu zažila spontánní a neohlášenou demonstraci tisíců Turků. Ti vyšli do ulic podpořit prezidenta Erdogana. Akce byla zorganizována během několika málo hodin a neobešla se bez výtržností a vypjatých emocí. Celou věc teď musí rakouské vládě vysvětlit i turecký velvyslanec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neohlášená demonstrace Erdoganových příznivců ve Vídni

Neohlášená demonstrace Erdoganových příznivců ve Vídni | Foto: Twitter, Twitter @hsavoir88

Turecké kořeny má v Rakousku asi 300 tisíc lidí a Vídeň zajímá, na čí straně konfliktu v Turecku teď komunita vlastně stojí.

Demonstrace se konala na vídeňském bulváru Mariahilferstrasse. Na místě, kam ve Vídni chodí turisté v poklidu nakupovat nebo se dobře najíst, bylo o víkendu plno tureckých vlajek, emoce leckdy mimo kontrolu a občas došlo k vandalismu.

Erdoganova obří čistka? Sledovali lidi už před pučem, myslí si obchodník Ismet

Číst článek

Později vyšlo najevo, že dav skandoval kromě Alláhu Akbar také hesla jako „jen řekni a my je zabijeme“.

Policie nepovolené shromáždění nerozpustila. Podle lidoveckého vicekancléře Reinholda Mitterlehnera by tak příště učinit měla.

Neohlášená demonstrace Erdoganových příznivců ve Vídni | Foto: Twitter @hsavoir88

„Nemůžeme sázet jenom na integraci menšin, účastníky takových shromáždění musí policie legitimovat a případně i potrestat. Umím si představit, že by se měl zpřísnit shromažďovací zákon,“ řekl Metterlehner v rozhlase.

Podle tureckého velvyslance v Rakousku se nikdo nemá čeho bát. Mezi Rakouskem a jeho tureckou menšinou je prý pomyslný most.

Takové vysvětlení ale nestačilo rakouskému ministru zahraničí Sebastianu Kurzovi a velvyslance si pozval na kobereček.

Rakousko rovněž prověří další kauzu na stejné téma. A to výzvy na sociálních sítích, aby Turci udávali odpůrce prezidenta Erdogana.

Podobný apel zveřejnila v Rakousku třeba tamní odnož takzvané Unie evropsko-tureckých demokratů (UETD). Ta je považována za prodlouženou ruku současné turecké vládní strany AKP v zahraničí.

Soužití nejen s tureckou, ale obecně s muslimskou komunitou je pro rakouskou politiku v posledních letech stěžejní téma.

Vláda hledala recept na zastavení takzvaných džihádistů, mladých lidí s kořeny často v Bosně nebo Čečensku, kteří se v Rakousku sice narodili, ale později se také nechali zverbovat radikálním hnutím Islámský stát.

Radikální islamismus měla přibrzdit i loni přijatá novela tzv. islámského zákona, která v Rakousku zakázala financování islámských náboženských spolků z ciziny nebo činnost imámů se zahraničním vzděláním.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme