Oběťmi útoku v Nice byli i muslimové. Násilí odmítáme, vůči Francii jsme loajální, říkají

Muslimové ve francouzské Nice odsoudili atentát na diváky ohňostroje při státním svátku Francie minulý týden. Také mezi příslušníky muslimské komunity byli oběti. Proto je i atmosféra mezi muslimy v Nice napjatá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Imám Abdel Kader Sadouni v Nice

Imám Abdel Kader Sadouni v Nice | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V pozdním odpoledni se v ulici Rue de Suisse scházejí desítky muslimských mužů z Nice k pobožnosti v modlitebně. Někteří ve spěchu odhazují sandály, aby se umyli. Jiní se k modlitbě připravují rozvážně. Jako pan Kamel.

„Islámský stát pro nás nic neznamená. To nejsou muslimové. Nemá to nic společného se skutečným islámem. Muslimové nezabíjejí. Nepodřezávají hrdla. Muslimské náboženství vede ke kráse. Nemá to s takovými věcmi vůbec co dělat. A teď mne omluvte, spěchám na modlitbu,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

V muslimské komunitě v Nice vládne smutek a nervozita. Atmosféru v Nice týden po tragické události zachytil zpravodaj Pavel Novák

Ne všichni jsou v rozjitřené atmosféře v Nice tak klidní a vstřícní jako pan Kamel. Muž, který zametal před modlitebnou a viděl, že čekám na věřící, až dokončí modlitby, mě vyzval, ať se jich na nic neptám. Ať je nechám na pokoji. Už jsem přece slyšel dost. Hrozbou přivolání policie pokus zjistit názory niceských muslimů skončil.

'První oběti teroristů'

Imám mešity v okrajové části Nice Abdel Kader Sadouni mi potvrzuje, že není žádná spojitost mezi muslimy žijícími v Nice a takzvaným Islámským státem.

„Islámský stát je teroristická jednotka, která založila svou existenci na teroru a děsu. Operuje v Iráku a Sýrii a ohrožuje zbytek světa. Muslimové to odmítají. Muslimové nemají žádnou vinu na tom, co se teď děje. Naopak oni jsou prvními obětmi teroristů. Každý den umírají v Sýrii, Iráku i jinde,“ podotýká.

Muslimská modlitebna v centru Nice | Foto: Pavel Novák

'Tolerance po desetiletí'

Imám Abdel Kader vysvětluje, že muslimové ve Francii jsou loajální vůči zemi, kde žijí. Mají stejné povinnosti jako jiní. Podílet se na bezpečnosti všech občanů bez ohledu na to, jakého jsou vyznání.

„Terorismus si totiž oběti nevybírá. Třicet procent obětí atentátu v Nice byli muslimové. Na ohňostroj se přišli na nábřeží podívat i ženy a děti. Když se muslimové cítí ohrožení, plní svou občanskou, republikánskou povinnost. Náboženství jde stranou a odsuzují takové činy,“ dodává.

Muslimové, křesťané, židé a další komunity spolu ve Francii žijí v respektu a toleranci už řadu desetiletí. Předseda sdružení imámů departmentů na středomořském pobřeží Francie Otman Aissaoui považuje soudržnost takové společnosti za svatou. Společně může odolávat útokům fanatiků. Pokud se ale spolupráce vytratí, bude to katastrofa. Doufá ale, že to se nikdy nestane. „Ať žije Francie,“ dodává.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme