Bavorská policie zadržela kamaráda mnichovského střelce, krátce před činem se sešli

Německá policie zadržela v Mnichově 16letého kamaráda útočníka Davida Sonbolyho, který v pátek zastřelil v nákupním centru Olympia devět lidí a následně i sebe. Vyšetřovatelé mladíka podezřívají, že o plánovaném útoku věděl a neohlásil ho policii. Vyšetřování odhalilo, že v jeho předchozí výpovědi jsou určité rozpory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie stále střeží místo pátečního útoku v Mnichově

Policie stále střeží místo pátečního útoku v Mnichově | Foto: Vojtěch Berger

Zadržený mladík je občanem Afghánistánu. Už v pátek krátce po útoku se sám přihlásil policii, aby jí předal informace o střelci, kterého znal.

Během neděle ovšem vyšetřovatelé objevili v jeho svědectví nesrovnalosti. Speciální zásahová jednotka ho následně zadržela v jeho mnichovském bytě, protože je podle vyšetřovatelů možné, že šestnáctiletý Afghánec o připravovaném útoku věděl.

Afghánec se s útočníkem, který byl íránského původu, seznámil loni v psychiatrické léčebně, kde se léčili ze závislosti na počítačových hrách. Mladík mimo jiné věděl, že si jeho kamarád pořídil pistoli Glock 17, podle všeho ze Slovenska. Policie ho však považuje za důvěrníka, nikoli spolupachatele. Dosud se také nenašel důkaz, který by svědčil o tom, že masakr byl dílem dvou lidí.

Oba mladíci si spolu přes internet dopisovali přes chatovací aplikaci, Afghánec ale záznam krátce před činem vymazal. Vyšetřovatelům se však vymazanou historii podařilo obnovit. Necelou hodinu před útokem se také sešli. U Afghánce nalezla policie při domovní prohlídce airsoftové zbraně, které si však pořídil legálně.

Německá policie dále zjišťuje, co vedlo Davida Sonbolyho, syna íránských emigrantů, který se narodil v Německu, aby si opatřil zbraň, zabil 9 lidí a poté sám sebe. Dalších 35 lidí zranil. Podle vyšetřovatelů útok plánoval od loňského léta.

Jeho čin podle policie neměl žádné politické motivy. Oběti si nevybíral cíleně. To, že většina z nich není německého původu, považuje policie za náhodu. Útok podle vyšetřovatelů plánoval rok a pomocí falešného facebookového profilu se snažil lákat lidí do restaurace McDonald's.

Vyšetřovatelé také potvrdili, že se mladík léčil s psychickými problémy. Trpěl depresemi a stavy úzkosti. Loni strávil dva měsíce v léčebně kvůli sociální fobii a úzkosti při kontaktu s lidmi.

Mladík byl také hodně aktivní v komunitě hráčů počítačových her stříleček. K útoku si navíc vybral den pětiletého výročí útoku Anderse Breivika, který v Norsku zabil 77 lidí. Mladík zřejmě Breivika obdivoval.

David Sonboly zabíjel nelegálně drženou pistolí. Podle policie koupil pistoli typu Glock 17 přes internet. Zbrojní pas neměl. Vyšetřovatelé objevili chat z takzvaného temného internetu nebo darknetu, kam se dá dostat jedině pomocí zvláštního prohlížeče. Domnívají se, že zbraň si obstaral touto cestou, ale pátrají po dalších důkazech.

Policie u něj doma nalezla také mimo jiné akční hru Counter-Strike. Tento typ počítačových her ho zřejmě inspiroval k tomu, jak během útoku postupovat. "Domnívám se, že se pohyboval jako ve hře," prohlásil na tiskové konferenci Hermann Utz z kriminální policie. Řadu svých obětí zastřelil zásahem do hlavy.

Pavel Polák, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme