Ve Španělsku se narodilo první dítě v Evropě s mozkem nevyvinutým kvůli viru zika

Ve španělském Katalánsku se jako první v Evropě narodilo dítě s mikrocefalií, tedy nedostatečně vyvinutým mozkem, způsobenou virem zika. S odvoláním na zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. U matky virus diagnostikovali v květnu, když byla ve 20. týdnu těhotenství. Dítě si přesto rozhodla nechat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika | Zdroj: Reuters

Doktoři z barcelonské nemocnice, ve které se chlapec narodil, oznámili, že je stabilizován. „Je sledován, ale nepotřebuje žádnou pomoc s dýcháním,“ řekl Felix Castillo, šéf neonatologického oddělení.

Virem zika a zároveň horečkou dengue se matka nakazila během cestování po Latinské Americe. Agentura AFP uvedla, že podobný případ těhotné ženy infikované zikou zaznamenali ve Slovinsku. Tam se však rodiče rozhodli pro umělé přerušení těhotenství.

Kolumbie jako první z latinskoamerických zemí v pondělí ohlásila ústup epidemie způsobené virem zika. První onemocnění tu byly zaznamenány před deseti měsíci.

Podle posledních údajů bylo ve Španělsku známo 190 případů nakažení. Na jednoho člověka se virus přenesl při pohlavním styku, ostatní se nakazili při cestování v zahraničí.

Infekce se přenáší bodnutím komára rodu Aedes aegypti. Přenos z člověka na člověka je ale možný právě pohlavním stykem. Inkubační doba je 3 až 12 dnů.

Nemoc by neměla být životu nebezpečná, pouze právě u těhotných žen je virus spojován s poškozením plodu, u kterého dochází k zastavení růstu mozku.

Virus zika se obvykle projevuje obecnými chřipkovými příznaky – bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou, případně i vyrážkou a zánětem spojivek. Mnoho infikovaných lidí žádné příznaky nemá.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme