Reportáž z místa: Na chodníku je ještě krev a obrys těla atentátníka, Ansbach ale žije dál

Ani útok islamistického teroristy život obyvatel bavorského Ansbachu výrazně nenarušil. Pěší zóna v historickém centru, kde se neúspěšný žadatel o azyl pocházející ze Sýrie odpálil, byla v pondělí po celý den plná lidí. Mnozí se přesto obávají o budoucnost nejen Ansbachu, ale celého Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální policejní síly v ulicích Ansbachu

Speciální policejní síly v ulicích Ansbachu | Zdroj: Reuters

Smích dětí cachtajících se ve vodní fontáně se rozléhá mezi opěrnými zdmi gotického kostela sv. Gumberta. Ještě včera večer přitom na druhé straně tohoto svatostánku v samotném centru Ansbachu zněly výkřiky lidí, které zranil sebevražedný atentátník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ulic Ansbachu se den po útoku vrátil život

Ani ne 24 hodin poté je ale na pěší zóně historického města rušno jako v jiné dny. Jako by se nic tragického nestalo.

Otevřené jsou obchody a plné jsou také okolní restaurace. Turisté i místní se občerstvují pivem a zmrzlinou. A svou kavárnu nabízející zase typické bavorské zákusky i turecké laskominy nezavřel ani 32letý Muharen původem z Istanbulu.

Musíme vydělávat

„Hlavním důvodem je to, že při explozi zahynul jen sám útočník a nikdo další. Samozřejmě, kdyby došlo k masakru jako třeba v Nice ve Francii, tak to by bylo jiné,“ říká Muharen.

Každý má své povinnosti, musí vydělávat a tak se k tomuto útoku Němci staví. Přesto mnozí neskrývají strach.

Útočník z Ansbachu oslavoval IS, slíbil odplatu za zabíjení muslimů, odhalil jeho mobil

Číst článek

25letá Renáta v době výbuchu už ležela. V bytě nacházejícím se jen tři minuty chůze od místa neštěstí. Pak uslyšela vrtulník a policejní sirény. Ven ale raději nešla a vše se dozvěděla ze zpráv.

Německo bylo symbolem bezpečí

Přiznává, že se bojí. „Z Brazílie jsem odešla kvůli špatné bezpečnostní situaci a rozhodla se žít a studovat v Německu, které podle ní vždy symbolizovalo bezpečí,“ říká před barem, kde se 27letý Syřan v neděli večer odpálil.

Na místě zůstávají střepy z výlohy, krvavé skvrny a obrys těla atentátníka. Na stolech pak stále stojí prázdné sklenice od piva a vína, popelníky pak jsou plné už vyhaslých cigaret. A mezi nimi leží bílá růže, kterou sem někdo přinesl.

Brazilka Renáta a s ní i mnozí další se ale v bezpečí už necítí.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme