Útok v kostele na severu Francie spáchali teroristé, oznámil Hollande. K činu se přihlásil Islámský stát

AKTUALIZUJEME. Útok v severofrancouzském kostele v obci Saint-Étienne-du-Rouvray, při kterém přišel o život 86letý kněz Jacques Hamel a nejméně jeden člověk byl vážně zraněn, spáchali teroristé, kteří patřili k Islámskému státu (IS). Po příjezdu na místo to oznámil francouzský prezident François Hollande. Teroristická organizace Islámský stát se krátce po vystoupení francouzského prezidenta k útoku sama přihlásila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande a ministr vnitra Bernard Cazeneuve (vzadu) v Saint-Etienne-du-Rouvray

Francouzský prezident François Hollande a ministr vnitra Bernard Cazeneuve (vzadu) v Saint-Etienne-du-Rouvray | Zdroj: Reuters

Islámský stát označil útočníky za své vojáky. „Provedli operaci v reakci na výzvu útočit na země křižácké koalice,“ uvedla o útočnících agentura Amak, která je spřízněná s IS. Islámský stát opakovaně vyzývá své stoupence, aby prováděli atentáty v zemích, které se zapojily do boje proti jeho pozicím v Sýrii a v Iráku.

Hollande prohlásil, že se teroristům nepodaří zlomit francouzskou vůli a připravit zemi o svobodu. „Paříž je ve válce s Islámským státem a bude proti teroristům bojovat všemi prostředky,“ zdůraznil.

Francouzský prezident, se kterým na místo krátce po útoku dorazil také ministr vnitra Bernard Cazeneuve, zároveň vyjádřil solidaritu a soucit nejen rodinám obětí, ale i celé francouzské katolické obci. „Zasaženi byli katolíci, ale zasaženi se cítí všichni Francouzi,“ doplnil Hollande. Večer se chce prezident sejít s biskupem z Normandie, ve středu pak přijme zástupce všech náboženství.

Dva muži ozbrojení noži vnikli do kostela v Saint-Étienne-du-Rouvray jižně od města Rouen během ranní mše. Zajali kněze, dvě jeptišky a dva věřící. Pachatelé kněze podřezali a zranili další tři lidi. Z toho jeden člověk je v kritickém stavu v nemocnici. Další jeptišce se podařilo uprchnout a přivolat policii.

Díky tomu přijely na místo zvláštní policejní jednotky. Útočníci se před jedenáctou dopoledne pokusili prchnout z kostela zadním vchodem, podle svědků byla slyšet střelba. Policisté následně potvrdili, že oba muže zastřelili. Podle Hollanda jen rychlý zásah policie zabránil tomu, aby byla bilance útoku ještě horší.

Ozbrojení muži drželi 5 rukojmích v kostele na severu Francie, kněze podřezali

Číst článek

Ve francouzských médiích se objevily zprávy, že jednoho z útočníků měly údajně v hledáčku tajné služby. Deník Le Figaro na svém webu napsal, že jeden z útočníků byl v roce 2015 ve vězení, letos v březnu byl ale údajně propuštěn do domácího vězení s elektronickým náramkem jako alternativní trest. Podobnou informaci přinesla také britská BBC. Pokud se potvrdí, že muž byl skutečně na seznamu sledovaných džihádistů, budou toho muset francouzské úřady hodně vysvětlovat, píše BBC.

Útok už kromě politiků odsoudily také církevní autority. Vatikán ho označil za barbarský čin. V podobném duchu reagoval také český kardinál Dominik Duka. „Kostel, natož pak bohoslužba nikdy nebyla a není místem pro demonstraci, aktivismus, ani jiné násilí,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Obec Saint-Étienne-du-Rouvray | Foto: ČTK/AP

Barbarský čin, reagoval Vatikán na útok ve Francii. Papež je zděšen

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme