Za zveřejněním e-mailů amerických demokratů nestojíme, odmítá podezření Rusko

Rusko odmítlo odpovědnost za únik informací z elektronické pošty předních členů americké Demokratické strany. Podle Kremlu jsou obvinění, že za zveřejněním e-mailů stojí ruští hackeři, pokusem zatáhnout zemi do americké předvolební kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov | Foto: OSN, flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0

Dmitrij Pěskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, prohlásil, že jde o starý trik, jak zneužít ruskou kartu v kampani před volbami ve Spojených státech. Podle něj je nutné nenechat se vyprovokovat a předvolební období prostě přečkat.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odmítl únik informací komentovat. Řekl, že by nechtěl použít vulgárních slov.

Kreml nijak nekomentoval ani zprávy, že se poradce Donalda Trumpa Carter Page v Moskvě sešel s vedoucím kanceláře Vladimira Putina Sergejem Ivanovem.

Rusko oficiálně jakékoli ovlivňování americké kampaně popírá. Státní a prokremelská média ale nepokrytě favorizují kandidáta za republikánskou stranu Trumpa a kampaň demokratky Hillary Clintonové popisují v kritickém duchu.

Demokratické straně bylo odcizeno 20 tisíc e-mailů, které si její členové vyměnili mezi lednem 2015 a letošním květnem. Jejich obsah byl zveřejněn minulý v pátek.

Z elektronické pošty vyplývá, že vedení strany dávalo v primárních volbách přednost Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem.

Martin Dorazín, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme