Desítky tisíc Turků přišly v Kolíně nad Rýnem podpořit prezidenta Erdogana

Na 40 tisíc stoupenců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se v neděli odpoledne zúčastnilo shromáždění v Kolíně nad Rýnem. Zatímco na pravém břehu Rýna se sešli Erdoganovi přívrženci, na levém břehu se odehrávalo několik protiakcí. Policie do akce nasadila 2700 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na podporu tureckého prezidenta Erdogana v Kolíně nad Rýnem

Demonstrace na podporu tureckého prezidenta Erdogana v Kolíně nad Rýnem | Zdroj: Reuters

Podle webu Tagesspiegel byla situace v dějišti hlavní demonstrace zčásti agresivní, demonstranti mávali nad hlavou tureckými vlajkami, křičeli "Alláhu akbar!" (bůh je veliký) a na přítomné novináře volali: "Lživý tisk!" Tagesspiegel uvedl, že jednotlivci se modlili.

Na shromáždění přišel turecký ministr sportu a mládeže Akif Kiliç, který se narodil v Německu. Akci označil jako signál semknutosti vůči pučistům. „Ze shromáždění má vyjít takové poselství, že všechny politické strany i nevládní organizace v Německu stojí společně proti puči a chtějí obhajovat demokracii," prohlásil.

Malá krajně pravicová strana Pro NRW (Občanské hnutí pro Severní Porýní-Vestfálsko) se hodlala navzdory policejnímu zákazu vydat městem a dostat se co nejblíže ke stoupencům tureckého prezidenta, nakonec se pořadatelé akce s policisty dohodli, že nebudou situaci vyhrocovat. Podle DPA policie shromáždění asi 250 lidí před kolínským hlavním nádražím rozpustila.

Policie zadržela jednoho příslušníka krajní pravice, který napadl novináře, a zasahovala proti Erdoganovým přívržencům, kteří se vetřeli na akci stoupenců prokurdské PKK a začali tam skandovat hesla. „Situace je relativně klidná," řekl DPA kolínský policejní prezident Jürgen Mathies.

V akci bylo 2700 policistů z celé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, pomáhali i policisté z ostatních spolkových zemí. Nad městem létaly vrtulníky, v pohotovosti byla i vodní děla.

Erdoganovu zdravici zakázali

Demonstraci na podporu Erdogana podle agentur pořádala Unie evropsko-tureckých demokratů (UETD) blízká Erdoganově AKP. Organizátoři demonstrace zdůrazňovali demokratický a poklidný charakter akce.

Pořadatelé chtěli na demonstraci živě vysílat pro zúčastněné pozdrav tureckého prezidenta, ústavní soudci to ale zakázali. Ulehčili tak situaci policejnímu prezidentovi Jürgenu Mathesovi, který už předtím zdůraznil, že udělá všechno, aby Erdoganovu živě vysílanému projevu zabránil, aby se situace nezačala vyhrocovat.

Erdoganův mluvčí to v neděli podle DPA ostře kritizoval. "Je to nepřijatelná situace," řekl podle státní agentury Anadolu mluvčí Ibrahim Kalina a vznesl řečnickou otázku, co je asi pravým důvodem zákazu.

Také turecký ministr pro evropské záležitosti Omer Celik napsal na svůj twitterový účet, že rozhodnutí soudu naprosto popírá evropské hodnoty a právo na svobodu projevu a shromažďování.

Podle listu Tagesspiegel mnoho kolínských Turků vyvěsilo do svých oken turecké vlajky s bílým půlměsícem. Tagesspiegel napsal na svém webu, že mezi demonstranty budou i tisíce tureckých pravicových radikálů.

V Německu žijí zhruba tři miliony lidí tureckého původu, většinou přistěhovalci, kteří přišli do Spolkové republiky v 60. a 70. letech, nebo jejich potomci.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme