Bezvízový styk do EU chceme do října, jinak zrušíme dohodu o migrantech, tvrdí Turecko

Turecko žádá co nejrychlejší zavedení bezvízového styku do zemí Evropské unie. Pokud jeho občané do října nebudou moct po nejstarším kontinentě volně cestovat, odstoupí prý od dohody o migrantech. V rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung to řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu | Zdroj: Reuters

Ministr novinám připomněl, že zavedení bezvízového styku bylo součástí dohody uzavřené 18. března. V žádném případě ale prý unii nechtějí vyhrožovat.

Mluvčí Evropské komise jakákoliv ultimáta odmítla. Předseda komise Jean Claude Juncker už dříve prohlásil, že zavedení bezvízového styku zkomplikoval pokus o státní převrat, který Turecko zažilo minulý měsíc.

Turci se díky uzavřené dohodě stali hlavním partnerem Evropské unie při řešení migrační krize. Přislíbili, že přemístí všechny migranty z Řecka. Za každého běžence převezeného do Turecka pak měly členské státy z Turecka přijmout jednoho Syřana.

Jako podmínky si země kladla finanční podporu, urychlení přístupových jednání a zmíněný bezvízový styk.

Německé noviny zdůrazňují, že dohoda vedla ke snížení počtu migrantů přicházejících na řecké ostrovy v Egejském moři. V lednu a únoru tam přicházelo denně okolo 2000 lidí, v červnu jich bylo jenom 50.

S dohodou ale od začátku nesouhlasí ochránci lidských práv. Evropa podle nich kvůli ní cíleně přehlíží nedemokratické postupy turecké vlády a celkové potlačování lidských práv.

Turecko tímto způsobem vyhrožuje už po několikáté. Naposledy prakticky okamžité zavedení bezvízového styku vyžadoval v dubnu bývalý premiér Ahmet Davutoglu, stejně jako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme