V Turecku zatkli jedenáct vojáků, kteří se během puče pokusili zajmout Erdogana

V Turecku zatkli členy komanda, které chtělo při nezdařeném puči zajmout tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Na jejich dopadení se podílely vrtulníky i bezpilotní letadla. O zadržení informovala turecká státní agentura Anadol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav | Zdroj: Reuters

Ta dále uvedla, že vojáci protivládních jednotek byli zadrženi v letovisku Ula, které se nachází v turecké provincii Mugla.

Speciální komando, podpořené armádními helikoptérami, bylo do oblasti vysláno na základě informací od místních obyvatel.

Na místě mezi komandem a vojenskými uprchlíky vypukla střelba, přesto nebyl nikdo zabit. Celkem jedenáct zadržených vojáků bylo součástí skupiny, která zaútočila na hotel v jihozápadním Turecku, kde Erdogan během puče trávil dovolenou.

Do této operace bylo protivládními jednotkami nasazeno celkem 37 vojáků. Z nich 25 už bylo dříve zadrženo. Prezidentovi Erdoganovi se ale podařilo utéct už před příjezdem. Někdo ho totiž varoval.

Následné čistky v turecké státní správě se už dotkly více než 66 tisíců lidí. Armáda navíc propustila téměř 1400 vojáků. Ankara z přípravy a organizace převratu viní vlivného duchovního klerika Fethullaha Gülena. Ten ale podíl na puči odmítá.

Reuters, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme