Úřad polského prezidenta Dudy rozděluje společnost. Opozice chystá další demonstrace

Andrzej Duda je přesně rok polským prezidentem. Podle posledních průzkumů jsou voliči v hodnocení jeho působení rozdělení. Důvěřuje mu necelá polovina Poláků, zhruba stejné procento jich svému prezidentovi nevěří. Přesto dlouhodobě zůstává nejdůvěryhodnějším politikem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

Duda složil prezidentskou přísahu 6. srpna 2015. Po roce má Polsko zablokovaný Ústavní soud. Konzervativní strana Právo a spravedlnost, ze které Andrzej Duda vzešel, ovládla veřejnoprávní média a podnikla další kroky, za které sklidila kritiku Evropské unie a Rady Evropy.

Prezident Duda na tom nese podle opozice výrazný podíl. Ve Varšavě se kvůli tomu připravuje další opoziční demonstrace.

Kritika Dudova úřadu

Opozice prezidentu Dudovi vyčítá, že ve sporu o Ústavní soud pomáhá vládní straně Právo a spravedlnost. Duda z ní sice vzešel, ale jako prezident by měl být podle opozice nadstranický.

Stejně stranicky se podle opozice staví Duda i k otázce veřejnoprávních médií, která hodně rychle a nemilosrdně ovládla vláda.

Obavy o osud polské demokracie má podle svých slov i Barack Obama, prezident Spojených států. Ty současná polská vláda považuje za svého hlavního spojence. Jenže opozice je roztříštěná.

Pro Poláky je ale Duda stále nejdůvěryhodnějším politikem. Podle posledního průzkumu TNS Factum mu důvěřuje 44 procent Poláků, výsledky provládní veřejnoprávní televize jsou pak pro Andrzeje Dudu výrazně příznivější.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme