Deště, tajfun a aktivní sopka. Ruský Dálný východ trápí rozmary počasí

Letošní prudké deště provázené tajfuny jsou podle meteorologů nejvydatnější za posledních 20 let. Na ruském Dálném východě proto zůstávají tisíce lidí v zatopených domech a bez elektřiny. Tajfun Lionrock navíc ochromil dopravu na ostrově Sachalin a na Kamčatce hrozí vulkán Ključejvskaja.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v Louisianě nepřežilo nejméně pět lidí. Tisíce dalších záchranáři evakuovali

Záplavy v Louisianě nepřežilo nejméně pět lidí. Tisíce dalších záchranáři evakuovali | Zdroj: Reuters

Na dálném východě záplavy odřízly 34 vesnic a měst. Bez elektřiny zůstává asi 25 tisíc lidí, s 50 obcemi se zatím nepodařilo navázat spojení.

Voda odplavila nebo silně podmyla 58 kilometrů silnic a poškodila 70 silničních mostů. V některých oblastech se zdá, že voda začíná pomalu opadat, jinde povodňovou vlnu ještě čekají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na ruském Dálném východě informuje zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Na ostrově Sachalin je navíc kvůli tajfunu Lionrock zcela ochromená veřejná doprava včetně vlaků.

V celém Přímořském kraji teď působí několik tisíc příslušníků ministerstva pro mimořádné situace. Sám ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov oznámil, že na Dálném východě začalo očkování obyvatelstva proti infekčním nemocem. Situace podle něj zůstává napjatá. Záchranářům se totiž podařilo evakuovat zatím jen několik set lidí, většina zaplavených oblasti zůstává po zemi nepřístupná.

Do záchranných operací pak Pučkov navrhl zapojit i studenty vysokých škol. Úřady už navíc začaly vyplácet lidem postiženým povodněmi první finanční pomoc.

Vulkán Ključevskaja

Kromě dešťů a tajfunu se Rusko potýká ještě se sopkou Ključevskaja, nejaktivnějším a nejvyšším vulkánem v euroasijském prostoru. Podle vulkanologů je stupeň ohrožení červený, to znamená nejvážnější.

Oblast kolem sopky je ale neobydlená, takže bezprostřední nebezpečí lidem nehrozí. Ráno z vulkánu stoupal dým vysoký 8 kilometrů, během několika hodin pak prý dosáhl výšky 10 kilometrů.

Zaplavené centrum Moskvy

Abnormální byly i srážkové přívaly v Moskvě, kde voda zaplavila centrum města. Na vině kromě srážek je ale i rozkopaný střed města.

Na všech centrálních ulicích se totiž pokládala nová dlažba a stavební dělníci prý podle informací ruského tisku odpad házeli přímo do kanalizace, čímž ji ucpali a situaci tím ještě zhoršili.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme