Propouštění ve školách i na úřadech. Erdogan zahájil tažení proti Kurdské straně pracujících

Turecký prezident Erdogan oznámil doposud největší operaci proti Kurdské straně pracujících v historii. Kromě vojenské operace zahájila Ankara také rozsáhlé čistky ve státních úřadech a na školách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi připadalo, že vstřícnost EU přichází příliš pozdě

Prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi připadalo, že vstřícnost EU přichází příliš pozdě | Foto: Kayhan Ozer | Zdroj: ČTK

„Důležitou součástí boje proti Kurdské straně pracujících je jejich odsunutí z veřejných institucí. V rámci výjimečných opatření už jsme přijali určité kroky a další budou následovat,“ řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tím, že operace bude zaměřená i za hranice Turecka.

Ministerstvo školství už propustilo přes 11 tisíc učitelů podezřelých z napojení na Kurdskou stranu pracujících, kterou Ankara i mezinárodní společenství označují za teroristickou.

Podle zpráv z tureckého tisku chce vláda převzít místní správu ve dvou regionech na jihovýchodě země a odstavit od moci zvolené zástupce za prokurdskou stranu HDP. To ale pro agenturu Reuters popřel guvernér provincie Diyarbakir.

Erdoganovo ohlášení přišlo ve stejný den, kdy Turecká nacionalistická Strana národní akce (MHP), která je v parlamentu v opozici, ze svých řad vyloučila vyzyvatele současného předsedy Devleta Bahçeliho. Zatímco ten jednoznačně odmítá zavedení prezidentského systému v Turecku a posílení moci šéfa, podporovatel prezidenta Erdogana Meral Akşener naopak naznačil ochotu pomoci změnit ústavu, která by to umožnila.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme