Předvolební Moskva: Poslanec Jednotného Ruska zachraňuje parčík. Kvůli volbám to nedělám, tvrdí

Do ruských parlamentních voleb zbývá šest dní. Jednoznačně nejpopulárnější stranou zůstává vládnoucí Jednotné Rusko. Státní agentura jí přisoudila přízeň 41 procent voličů. Ostatní strany - populisté Vladimíra Žirinovského, komunisté a strana Spravedlivé Rusko zaostávají. Zpravodaj Martin Dorazín v Moskvě zjišťoval, jak si Jednotné Rusko získává popularitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec vládnoucí strany Jednotné Rusko obnovuje parčík v Moskvě

Poslanec vládnoucí strany Jednotné Rusko obnovuje parčík v Moskvě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Nikolaj Nikolajevič Gončar v jedné z nejstarších městských částí Moskvy kontroluje stavební práce. 69letý dlouholetý poslanec dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy, je tajemníkem moskevské organizace vládnoucí strany Jednotné Rusko a jejím kandidátem ve volbách za Centrální administrativní okruh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Martin Dorazín v Moskvě zjišťoval, jak si Jednotné Rusko získává popularitu

Na staveništi ve Velké Spasogliniščevské uličce se potkává s místními obyvateli, kteří protestovali proti zástavbě jediného volného prostoru v široširém okolí. Chtějí tady mít park, který tu kdysi býval.

„Já a vlastně všichni tady bydlíme celý život, někteří už po generace. V této historické zástavbě nejsou dvory, a zdejší lidé proto vždycky odpočívali v parčících nebo kolem dětských hřišť. Dříve bývaly všechny místní ulice průchozí. Ve zlých 90. letech je přehradili, prostranství oplotili, postavili garáže a namontovali závory. Od té doby se nemáme kde procházet,“ říká jedna z organizátorek protestů obyvatel Velké Spasogliniščevské uličky a jejího okolí, lékařka Olga Alexandrovová.

Poslanec vládnoucí strany Jednotné Rusko obnovuje parčík v Moskvě | Foto: Martin Dorazín

Každý metr čtvereční tady má cenu platiny. Není divu, že boj dravých investorů se starousedlíky byl tvrdý a nerovný. Trval 15 let, ale zdejší lidé nakonec zvítězili. Připravili vlastní projekt revitalizace a nakonec našli i podporu poslance Gončara.

„Budu volit lidi, kteří mi pomohli. To je jasné. Vyřešili problém, se kterým jsme 15 let nemohli pohnout. Dva roky se zabýváme tímto projektem a podívejte se, jakou to nabralo dynamiku,“ dodává lékařka.

Paní Olga Gračovová, geoložka, která bydlí přímo naproti, se svého času park snažila zachránit vlastním tělem. „Kdysi tady býval parčík, uprostřed schodiště a dvě hřiště. Jednoho krásného dne přijela četa a začala stromy kácet. Vyběhla jsem ven, sedla si pod strom a povídám: odsud se nehnu, třeba mě zabijte. Strom nechali na pokoji, ale pár jiných pokáceli. Bohužel, nemohla jsem sedět pod všemi,“ vzpomíná.

‘Je to jen moje přirozené přání‘

Jediný, kdo se nakonec starousedlíků zastal, byl poslanec Nikolaj Gončar. Ten stavbu zastavil a na radnici prosadil obnovení parku. O tom, že by to byla součást jeho předvolební kampaně, nechce ale ani slyšet.

„Co se teď tady děje, nemá s volbami nic společného. Je to jen moje přirozené přání. Dřív nebo později z politiky odejdu, ale něco po mně musí zůstat, a to nejen zápisy ze zasedání Státní dumy. Je důležité, aby zůstalo místo, kam přivedu své vnuky. Doufám, že jich bude hodně a že jim budu moci říci: S tímhle má něco společného váš dědeček.“

Nikolaj Gončar je přesvědčený, že ve svém volebním obvodě kandidáty opozice hravě porazí. „Mají jeden problém. Nepříliš dobře chápou rozdíl mezi politikou v obvodě a politikou na federální úrovni,“ tvrdí.

Poslanec vládnoucí strany Jednotné Rusko obnovuje parčík v Moskvě | Foto: Martin Dorazín

„Lidé, kteří k volbám přijdou, žijí tady! Pro ně není tak důležité, jaký má politik názor na ten či onen zákon, ale aby viděli konkrétní věci ve svém okolí. Z toho budou při své volbě vycházet. Možná že se pletu. Uvidíme ráno 19. září,“ uzavírá Gončar.

Nový parčík má být hotový už na jaře. Olga Gračovová i její sousedky mají proto na otázku, koho budou v neděli volit, jednoznačnou odpověď: koho jiného než našeho Nikolaje Nikolajeviče.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme