Cítím se zde nechtěná, říká zpravodajské stanici Polka v Británii. Rozhovor přeruší nadávky

Poláci se ve Velké Británii stali v poslední době už několikrát terčem agresí. Jeden útok, tentokrát verbální, zachytil zpravodajský kanál Channel 4 News během natáčení rozhovoru s Polkou Alexandrou, která strávila většinu života v severoanglickém Leedsu. Stanice záznam, který přerušily nadávky a troubení klaxonů, zveřejnila na svém facebookovém profilu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tichý protest proti vraždě Arkadiusze Jozwika v Harlow

Tichý protest proti vraždě Arkadiusze Jozwika v Harlow | Foto: Jiří Hošek

Během rozhovoru na verandě jejího domu projelo kolem auto a ozývaly se z něj nevybíravé nadávky. Adresovány byly osobě ženského pohlaví polské národnosti. Když auto odjelo, Alexandra se celá chvěla. Zavolala policii a případ nahlásila. Děsí ji, že muži, kteří na ni pokřikovali, znají její místo bydliště.

A takový útok nezažila poprvé. „Ano, do oken nám házeli kameny a mnohokrát mi nadávali za to, že jsem Polka,“ popisuje v rozhovoru. „Cítím se zde nechtěná,“ říká Alexandra smutně. Dokonce přemýšlí o návratu do Polska, přestože má ráda místo, kde teď žije, „Ale nechci o tom přemýšlet. Hrozně mi to ubližuje.“

Tichý protest proti vraždě Poláka Arkadiusze Jozwika v britském Harlow | Foto: Jiří Hošek

Rasové násilí

Podle Alexandry rasové násilí v poslední době vzrostlo. „Je to teď horší,“ říká. Má osobní zkušenost s tím, že se po referendu nálady Britů vůči Polákům vyostřily. Místní prý často upozorňují na její přízvuk a staví ji tak do nepříjemné situace.

Alexandra stanici Channel 4 News také popsala, jak jeden napadený a pronásledovaný Polák ve strachu doběhl až k její zahradě. „Vypadal strašně. Krev mu tekla po tváři i oblečení, měl tmavé rty od zaschlé krve, oči plné slz. Byla jsem v šoku.“

Názory veřejnosti

V reakcích pod příspěvkem na svém facebookovém profil kanálu Channel 4 News se lidé, převážně Britové, omlouvají za chování agresorů, se kterými nemají žádné slitování. Je jim líto, co se děje, a nejsou k tomu lhostejní. Někteří vzpomínají na neodmyslitelný přínos polských vojáků během druhé světové války. Bez polské pomoci ve čtyřicátých letech by Britové „skončili s potetovaným předloktím“, míní jeden z autorů komentářů. Jiný zase upozorňuje na to, že Britové žijící v zahraničí obdobná úskalí snášet nemusejí.

Další útoky na Poláky

Tichý protest proti vraždě Poláka Arkadiusze Jozwika v britském Harlow | Foto: Jiří Hošek
  • Na konci srpna byli v Harlow v Essexu napadeni polští občané. Jeden z nich, Arkadiusz Jozwik, byl převezen s ranami na hlavě a břiše do nemocnice, druhý zraněním podlehl. Agresory bylo šest nezletilých ve věku 15 a 16 let.
  • Tento skutek vyvolal tzv. tichý pochod za zabitého devětatřicetiletého Areka Jozwika. Sešly se stovky lidí, aby uctili jeho památku.
  • Necelých dvanáct hodin po tichém pochodu se v tomtéž městě odehrál druhý útok na osoby polské národnosti.
  • V pátek 9. 9. zaútočili čtyři nezletilí ve věku 14, 15 a 16 let na osmadvacetiletého Poláka v severoanglickém Leedsu. Jedná se nejspíše o muže, o kterém hovořila v rozhovoru Alexandra.

Útoky se ale neomezují jen na polské občany. Zločiny z nenávisti mají v krátkém časovém horizontu už druhou oběť na životě. Před dvěma dny informoval deník Telegraph, že v nákupním centru byla napadena těhotná žena. Podle vzhledu byla ze Středního východu, na hlavě měla šátek. Útočník ji kopl do břicha a žena v důsledku toho potratila.

Radka Nováková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme